FRANŢA: Dreapta a câştigat alegerile departamentale, cu doi ani înainte de prezidenţiale

Elena Deacu
Internaţional / 30 martie 2015

Cu doi ani înainte de prezidenţialele din 2017, opoziţia de dreapta din Franţa a obţinut duminică o victorie detaşată în faţa socialiştilor aflaţi la putere în alegerile departamentale marcate de un nou rezultat notabil al extremei dreapta, comentează AFP.

Partidul de dreapta UMP, condus de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, şi aliaţii săi de centru (UDI) şi-au asigurat controlul asupra a 65 până la 71 de departamente din totalul de 101, potrivit institutelor de sondare a opinie publice, citate de Agerpres.

Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a câştigat numeroase mandate de consilieri, "un magnific succes" în opinia preşedintei Marine Le Pen care şi-a exprimat satisfacţia pentru "nivelul electoral excepţional" al partidului său, "soclu al victoriilor de mâine".

Partidul nu a reuşit însă să preia conducerea în niciun departament, conform sondajelor. "Este sigur" acest lucru, a declarat numărul doi al Frontului Naţional, Florian Philippot.

Formaţiunea de extremă dreapta aprecia recent ca fiind "credibilă" victoria în departamentele Vaucluse (sud), unde s-a remarcat noua figură a partidului, Marion Maréchal-Le Pen, nepoata preşedintei, şi în Aisne (nord).

Un succes al FN în preluarea controlului unui departament ar fi reprezentat o nouă premieră istorică după rezultatele surpinzătoare de la municipalele şi europenele din 2014.

Aceste alegeri departamentale erau considerate penutltimul test în perspectiva prezidenţialelor, înainte de regionalele de la sfârşitul lui 2015.

Stânga a deţinut până în prezent 61 din cele 101 de departamente. Duminică seară, estimările îi mai acordau numai 28 până la 35 de departamente.

Printre pierderile cele mai simbolice, Corrèze (sud-vest) - departamentul preşedintelui Franţei, François Hollande, - şi Essonne, în apropiere de Paris, fief al premierului Manuel Valls, au basculat la dreapta.

Scrutinul de duminică a fost din nou ignorat de jumătate dintre cei aproape 40 de milioane de francezi chemaţi la urne, potrivit sondajelor realizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb