Primele rezultate ale alegerilor legislative, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, nu fac Franţa neguvernabilă, dar "va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie" pentru a acţiona, a declarat ieri ministrul economiei Bruno Le Maire, transmite AFP, conform Agerpres.
"Este o situaţie fără precedent", a recunoscut el pe canalul France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra "grupului majoritar" format în jurul şefului statului,"singura forţă capabilă să guverneze Franţa".
Pilon al partidului preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand a recunoscut ieri înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.
"Am luat notă de rezultatele ce indică faptul că alegătorii din a şasea circumscripţie din Finistere (vestul Franţei) au ales-o ca deputată pe contracandidata mea" Melanie Thomin, a spus Ferrand într-o scurtă declaraţie de presă.
Liderul opoziţiei de stânga, Jean-Luc Melenchon, a estimat ieri seara că pierderea majorităţii absolute în Adunarea Naţională de către coaliţia preşedintelui Macron a fost "mai presus de toate eşecul electoral" al preşedintelui francez.
"Este o situaţie total neaşteptată, absolut nemaiauzită; eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio majoritate", a afirmat Melenchon.
Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Grupul său parlamentar "va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice", s-a bucurat ea în faţa susţinătorilor săi la Henin-Beaumont (nordul Franţei), unde a fost realeasă fără probleme deputată.
Preşedintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate ieri. Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a preşedintelui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate, mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi. Alianţa de stânga NUPES condusă de Jean-Luc Melenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei. Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă a lui Marine Le Pen.
Coaliţia prezidenţială Ensemble! va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de 289 de mandate pentru a deţine majoritatea. Blocul de stânga Nupes va avea 131, conform rezultatelor alegerilor de duminică din Franţa, anunţate de ministerul francez de Interne, notează News.ro.
Pe locul trei se află Rassemblement National, cu 89 de locuri, în timp ce Les Republicains are 61.
În Adunarea Naţională vor mai fi 22 de deputaţi diverşi de stânga, zece diverşi de dreapta, zece regionalişti, patru diverşi de centru şi trei din partea Union des Democrates şi des Independants.
Un deputat va fi al dreptei suveraniste şi unul care nu aparţine niciunei mişcări.
Reconquête!, partidul de extremă dreapta al lui Eric Zemmour, nu a obţinut niciun mandat.
Conform AFP, noua Adunare Naţională va număra 215 femei (37,26%) şi 362 de bărbaţi (62,74%), procentul reprezentat de femei fiind mai mic decât în 2017, când era 39%.
Rata de participare la vot a fost duminică de 46,23 la sută, mai mare decât în 2027 (42,64 la sută), dar mai mică decât în 2012 (55,4).