Actualizare 16:08
Franţa se opune mecanismului permanent de repartizare a refugiaţilor pe teritoriile statelor UE în baza unor cote obligatorii pe care îl propune cancelarul german Angela Merkel, a avertizat astăzi premierul francez, Manuel Valls, la conferinţa de la Munchen, potrivit publicaţiei Le Figaro, citate de Medifax.
Uniunea Europeană trebuie să transmită clar mesajul că "noi nu mai primi refugiaţi", a pledat şeful guvernului francez în faţa presei germane, pe marginea participării la conferinţa de la Munchen pe tema securităţii.
"Nu suntem de acord cu un mecanism permanent de relocare (a refugiaţilor). În momentul de faţă, trebuie să punem în aplicare ce discutăm: crearea centrelor de înregistrare a imigranţilor care sosesc în Europa, intensificarea controalelor la frontierele exterioare ale UE etc.", a declarat premierul francez, exprimându-şi dezacordul faţă de sistemul de repartizare a 160.000 de imigranţilor din Europa în statele UE în baza unor cote obligatorii, sistem aprobat în luna septembrie a anului trecut de UE.
Germania este una dintre cele mai mari susţinătoare ale acestui sistem de relocare a imigranţilor, în condiţiile în care se confruntă cu cel mai mare număr de solicitanţi de azil înregistraţi în 2015 în Europa (1,1 milioane).
"Franţa s-a angajat să primească 30.000 de refugiaţi (din cei 160.000 de la nivel european). Suntem pregătiţi să-i primim pe aceştia. Dar nu mai mulţi", a avertizat premierul francez.
(S.A.)
-----------
Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat vineri că un grup de ţări din UE ar putea accepta să li se repartizeze mai mulţi refugiaţi decât a fost prevăzut până acum în schimbul amplificării de către Turcia a eforturilor împotriva migraţiei ilegale, transmite AFP.
Aceste ţări, care nu au fost enumerate de Merkel, se vor reuni cu Turcia în marja viitorului summit al liderilor europeni, care va avea loc la Bruxelles în perioada 18-19 februarie şi care se va axa pe afluxul fără precedent (după 1945) de imigranţi în Europa, potrivit Agerpres.
"Există un grup de ţări" din UE "care s-ar putea declara gata să accepte, în mod benevol, încă un contingent de refugiaţi" pe teritoriul lor, a declarat Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinute după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu omologul său polonez Beata Szydlo.
Până acum ţările din UE au acceptat vara trecută, cu mare greutate, să-şi repartizeze între ele 160.000 migranţi sosiţi în Grecia şi Italia. În schimbul acestui lucru ar fi, însă, necesar ca, înainte de aceasta, Turcia să facă tot posibilul pentru 'a limita sau, pentru cei mai mulţi, a împiedica migraţia ilegală' a refugiaţilor spre teritoriul UE, a precizat Merkel.
Cancelarul federal german a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că acest grup ar putea ajuta financiar Turcia în primirea de refugiaţi, oferindu-i mai mult de cele 3 miliarde de euro care au fost deja deblocate de UE.
Confruntată cu imposibilitatea de a ajunge la un consens european global asupra unui mecanism durabil privind repartizarea de refugiaţi, Merkel încearcă de mai multe săptămâni să ralieze cel puţin un grup de state, pe care mass-media le-a supranumit "coaliţia de voluntari", cauzei sale.
Cancelarul federal se află sub o mare presiune politică la ea în ţară, în condiţiile în care afluxul record, de peste un milion de refugiaţi, înregistrat anul trecut în Germania a suscitat critici împotriva sa, atât în cadrul opiniei publice, cât şi al propriului său partid conservator.
În decembrie, în marja ultimului summit european, Germania a reunit deja la Ambasada Austriei de la Bruxelles mai mulţi posibili membri ai acestei viitoare "coaliţii". La acea dată, în afară de Germania, era vorba de Austria, Belgia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.
În orice caz, Polonia nu va face parte din această coaliţie. "Un mecanism fix de repartizare" a refugiaţilor între ţările UE "nu este acceptabil", a declarat premierul polonez la Berlin, în timpul conferinţei de presă. Într-un interviu publicat în aceeaşi zi de cotidianul Bild, Szydlo a mers şi mai departe şi a cerut 'o schimbare de direcţie' în politica de deschidere către refugiaţi în Europa, politică pe care o promovează cancelarul federal al Germaniei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2016, 15:45)
Sa stea in Berlin.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2016, 19:22)
Fa un sondaj sa zic ca nu