Franţa îşi va reduce cheltuielile publice cu 10 miliarde de euro în 2013, excluzând plata dobânzilor pentru datoria ţării şi pensiile, în condiţiile în care ţara urmăreşte să-şi atingă ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, conform declaraţiilor preşedintelui francez, Francois Hollande.
"Cheltuielile - excluzând serviciul datoriei şi pensiile - vor fi stabilizate în termeni nominali, ceea ce ne va permite să economisim peste 10 miliarde euro (12,64 miliarde dolari)", a afirmat oficialul de la Paris, adăugând: "O parte a deficitului nostru mare este provocat de criză, însă această criză nu explică totul. Înrăutăţirea situaţiei consturilor noastre publice este, în mare măsură, structurală".
Guvernul francez urmează să prezinte bugetul pe 2013 la data de 26 septembrie. Deficitul bugetar al Franţei a atins 5,2% din PIB în 2011, iar datoria publică - 90%. În urmă cu zece ani, Franţa avea un deficit bugetar de 1,6% din PIB şi o datorie publică de 60% din PIB.
Ministerul Finanţelor de la Paris a anunţat că, în primele şapte luni din 2012, deficitul bugetar general a ajuns la 63,8 miliarde euro, de la 59,1 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2011.
Economia Franţei, a doua din zona euro, a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu primele trei luni. În aceeaşi perioadă, şomajul din această ţară a crescut până la nivelul ultimilor 13 ani: 10,2%, de la 10% în primul trimestru.
Marile companii franceze, printre care PSA "Peugeot Citroen" şi "Air France-KLM", fac concedieri masive, iar ministrul Muncii de la Paris, Michel Sapin, a declarat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit 3 milioane.