FSANP: Statutul poliţiştilor de penitenciare, neconstituţional

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2019

Federaţia Sindicatelor din Adminis­traţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) solicită Parlamentului şi Guvernului să respecte Decizia Curţii Constituţionale nr. 90/2019 şi să rezolve urgent viciul de constituţionalitate al Statutului poliţiştilor de penitenciare în ceea ce priveşte organizarea şi des­făşurarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante din penitenciare.

FSANP consideră că în Statutul poliţiştilor de penitenciare, act normativ adoptat în urmă cu o lună de Parlament, s-a strecurat o prevedere neconstituţională privind concursurile de ocupare a funcţiilor vacante. Membrii FSANP susţin că vinovat de acest aspect este Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, pe care îl califică "recidivist al lipsei de transparenţă şi al abuzurilor în procesul de legiferare".

Într-un comunicat de presă, FSNAP arată că, în 21 februarie 2019, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt neconstituţionale.

Articolul declarat neconstituţional prevedea că "Regulamentul privind ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie se aprobă prin ordin al minis­trului justiţiei".

Cu toate acestea, contrar deciziei Curţii Constituţionale, articolul respectiv a fost păstrat, în aceeaşi formulare, la art. 99 alin. (2) din Legea 145/2019, recent publicată în Monitorul Oficial, după ce-a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

Sorin Dumitraşcu, preşedintele FSANP, arată: "La data promovării şi aprobării proiectului legislativ, Decizia 90/2019 a Curţii Constituţionale era cunoscută, autorităţile fiind atenţionate în mod repetat de către FSANP în legătură cu problema de constituţionalitate în cauză. Decizia politică a fost, din păcate, ca aceasta să fie ignorată cu bună ştiinţă, sub pretextul că va putea fi corectată printr-o viitoare ordonanţă de guvern. Din păcate, noua lege conţine secţiuni copiate în totalitate din proceduri interne, de un nivel de detaliu contrar normelor de tehnică legislativă şi contradicţii care blochează practic procedurile de resurse umane şi îngrădesc drepturile poliţiştilor de penitenciare".

Liderul sindical susţine că în lege este precizată inclusiv culoarea chenarului de secretizare la foaia de evaluare pentru poliţistul de penitenciare debutant, deşi nu există nicio altă prevedere pentru procedura de organizare a concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante din penitenciare, fiind preferată trimiterea neconstituţională către un ordin de ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb