Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) solicită Parlamentului şi Guvernului să respecte Decizia Curţii Constituţionale nr. 90/2019 şi să rezolve urgent viciul de constituţionalitate al Statutului poliţiştilor de penitenciare în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante din penitenciare.
FSANP consideră că în Statutul poliţiştilor de penitenciare, act normativ adoptat în urmă cu o lună de Parlament, s-a strecurat o prevedere neconstituţională privind concursurile de ocupare a funcţiilor vacante. Membrii FSANP susţin că vinovat de acest aspect este Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, pe care îl califică "recidivist al lipsei de transparenţă şi al abuzurilor în procesul de legiferare".
Într-un comunicat de presă, FSNAP arată că, în 21 februarie 2019, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt neconstituţionale.
Articolul declarat neconstituţional prevedea că "Regulamentul privind ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei".
Cu toate acestea, contrar deciziei Curţii Constituţionale, articolul respectiv a fost păstrat, în aceeaşi formulare, la art. 99 alin. (2) din Legea 145/2019, recent publicată în Monitorul Oficial, după ce-a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.
Sorin Dumitraşcu, preşedintele FSANP, arată: "La data promovării şi aprobării proiectului legislativ, Decizia 90/2019 a Curţii Constituţionale era cunoscută, autorităţile fiind atenţionate în mod repetat de către FSANP în legătură cu problema de constituţionalitate în cauză. Decizia politică a fost, din păcate, ca aceasta să fie ignorată cu bună ştiinţă, sub pretextul că va putea fi corectată printr-o viitoare ordonanţă de guvern. Din păcate, noua lege conţine secţiuni copiate în totalitate din proceduri interne, de un nivel de detaliu contrar normelor de tehnică legislativă şi contradicţii care blochează practic procedurile de resurse umane şi îngrădesc drepturile poliţiştilor de penitenciare".
Liderul sindical susţine că în lege este precizată inclusiv culoarea chenarului de secretizare la foaia de evaluare pentru poliţistul de penitenciare debutant, deşi nu există nicio altă prevedere pentru procedura de organizare a concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante din penitenciare, fiind preferată trimiterea neconstituţională către un ordin de ministru.