Autoritatea de reglementare financiară din Germania (Bafin) a solicitat documente de la "Deutsche Bank" AG, ca parte a unei anchete privind potenţiala manipulare a preţurilor aurului şi argintului, anunţă Financial Times (FT), citând surse apropiate situaţiei.
Conform FT, ancheta vine în condiţiile în care autorităţile de reglementare din întreaga lume îşi extind controalele asupra indicatorilor de referinţă, după recentul scandal al manipulării dobânzii interbancare Libor, care a generat amenzi considerabile pentru bănci.
Publicaţia britanică scrie că Bafin a interogat conducerea băncii germane în cadrul mai multor inspecţii la faţa locului, derulate în ultimele luni.
În prezent, preţul aurului este stabilit de două ori pe zi, prin teleconferinţă, cu cinci bănci: "Deutsche Bank", "Bank of Nova Scotia-ScotiaMocatta", "Barclays Bank" Plc, "HSBC Bank" USA şi "Société Générale". Cotaţia rezultată (London fix) este utilizată la determinarea preţurilor la nivel global. Cotaţia London fix este folosită de companiile miniere, de bijutieri şi de băncile centrale, pentru cumpărarea, vânzarea şi evaluarea aurului.
"Deutsche Bank" este, de asemenea, una dintre cele trei bănci care iau parte la procesul de stabilire a preţului argintului.
Luna trecută, surse citate de agenţia Bloomberg declarau că Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie a lansat o analiză cu privire la stabilirea preţului de referinţă al aurului. Acestea afirmau că ancheta FCA este preliminară şi nu reprezintă o investigaţie oficială. Sursele nu au făcut referire la aspectele exacte ce sunt analizate sau dacă autoritatea de reglementare suspectează nereguli.
Analiza FCA vine în contextul în care preţul futures al aurului a scăzut cu 27% anul acesta, astfel că 2013 este primul an cu declin pe piaţa de profil, după 2000.