FT: Companiile europene de utilităţi îşi reduc ţintele de energie regenerabilă

Călin Rechea
Miscellanea / 20 mai

Călin Rechea

"Tendinţa de reducere şi revizuire a planurilor evidenţiază dificultăţile economice ale tranziţiei de la combustibilii fosili".

Costurile ridicate şi preţurile scăzute ale energiei electrice au determinat companiile europene de utilităţi să treacă la revizuirea semnificativă a obiectivelor de energie regenerabilă, după cum scrie Financial Times, iar "tendinţa de reducere şi revizuire a planurilor evidenţiază dificultăţile economice ale tranziţiei de la combustibilii fosili".

Compania norvegiană Statkraft, cel mai mare producător de energie regenerabilă din Europa, a declarat în această lună că îşi revizuieşte obiectivele anuale privind noile capacităţi de energie regenerabilă, în timp ce compania energetică portugheză EDP şi-a revizuit în scădere obiectivele şi a justificat decizia prin dobânzile ridicate şi preţurile scăzute ale energiei electrice.

Pe de altă parte, compania daneză Orsted, cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene offshore din lume, şi-a redus obiectivele de energie regenerabilă pentru 2030 cu peste 10 GW, pe fondul anulării a două proiecte mari de pe Coasta de Est a Statelor Unite.

Directorul executiv al Statkraft, companie deţinută de statul norvegian, a declarat pentru FT că "asistăm la o creştere continuă a surselor regenerabile, dar într-un ritm mai lent".

Compania italiană de utilităţi Enel a anunţat în noiembrie 2023 că îşi va reduce investiţiile în surse regenerabile, de la 17 miliarde de euro între 2023 şi 2025 la 12,1 miliarde de euro între 2024 şi 2026.

Pe fondul menţinerii ţintei de capacităţi de producţie în energie regenerabilă de 73 GW până în 2026, oficialii Enel au precizat că doresc să investească mai mult în modernizarea reţelelor electrice.

Un alt jucător major de pe piaţa europeană a energiei, grupul spaniol Iberdrola, a precizat luna trecută că "va adopta o abordare mai selectivă în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi se va concentra mai mult pe reţelele electrice". O cotă de circa 60% din investiţiile planificate ale companiei, de 41 de miliarde de euro, va fi alocată reţelei electrice, după cum scrie FT.

Aplicarea deciziilor politice de accelerare a energiilor regenerabile se confruntă acum cu obstacole majore, după cum mai arată Financial Times, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare, dar şi a costurilor pentru materiile prime.

În aceste condiţii, "creşterea capacităţilor de producţie a energiei regenerabile a trebuit să treacă testul confruntării cu realitatea", după cum a declarat Norman Valentine, şeful departamentului de cercetare în domeniul energiilor regenerabile de la compania de consultanţă Wood Mackenzie, deoarece "a avut loc o schimbare uriaşă la nivelul costurilor".

Cotidianul financiar mai scrie că Iberdrola şi compania franceză de utilităţi Engie au anunţat recent şi reducerea ţintelor de producţie pentru aşa-numitul hidrogen "verde", care se obţine prin electroliză cu ajutorul energiei electrice produse în centrale solare şi eoliene.

În ciuda dificultăţilor actuale, directorii companiilor europene de utilităţi şi analiştii financiari consultaţi de FT şi-au exprimat încrederea în revenirea condiţiilor economice favorabile pentru proiectele de energie regenerabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb