Rapoartele cu privire la consecinţele crizei din Grecia asupra ţărilor din Europa de Sud-Est (ESE) prezintă rezultate divergente, notează Financial Times (FT).
Grecia este un investitor semnificativ pentru ţările din ESE, băncile din statul elen deţinând aproximativ 24% din piaţa serviciilor bancare din Grecia şi aproape 20% din piaţa din ţara noastră şi din cea din Serbia, existând, astfel, riscul ca o eventuală retragere a acestora să creeze o criză de lichiditate din aceste ţări, notează autorii articolului. Expunerea ridicată faţă de băncile greceşti, precum şi faţă de cele spaniole şi italiene, creşte costul asigurării datoriei suverane în regiune, pe fondul temerilor că o ieşire a Greciei din zona euro ar pune sub presiune întreg sistemul bancar regional.
Alte rapoarte sunt mai optimiste, sugerând că vecinii Bulgariei, în special Bulgaria, beneficiază de pe urma crizei greceşti. Autorii analizei citează un studiu Reuters din data de 1 iunie, potrivit căruia "sute de firme mici" din Grecia se stabilesc în Bulgaria, Româ-nia sau Albania atât pentru a profita de costurile mai reduse, cât şi pentru a încerca să îşi crească vânzările pe pieţe noi pentru a compensa veniturile în scădere de pe piaţa locală. Presa bulgară a dezvăluit că oraşul Petrici din Bulgaria, aflat la 20 km de graniţa cu Grecia, a înregistrat un număr în creştere de companii greceşti dornice să beneficieze de pe urma cheltuielilor mai mici cu forţa de muncă şi a taxei pe venit de doar 10%, cea mai redusă din Uniunea Europeană (UE).
Majoritatea observatorilor, însă, adoptă o atitudinte mai temperată, considerând că, deşi criza din Grecia dăunează ESE iar o ieşire din zona euro a statului elen ar ridica probleme serioase, riscul unei contagiuni şi a unei retrageri a companiilor greceşti nu trebuie supraestimat.
Dimitar Nikolov, directorul de marketing al Agenţiei pentru Investiţii în Bulgaria, a declarat pentru FT că în ţară există bănci bulgare având acţionari majoritari greci, nu bănci greceşti. În plus, respectivele instituţii de credit se bazează tot mai mult pe depozitele atrase de pe piaţa locală, sunt bine capitalizate şi nu au o expunere semnificativă pe datoria suverană a statului elen, iar Banca Centrală dispune de resursele necesare pentru a le ajuta, a adăugat domnia sa.
Bulgaria nu a înregistrat mişcări semnificative de companii dinspre Grecia, ci doar apariţia unor firme de mici dimensiuni în apropierea graniţei, potrivit lui Dimitat Nikolov
Stylianos Sofianos, fondatorul firmei de investiţii "Filokali Invest", fost bancher în ţara noastră, are o opinie similară, precizând că întreaga Europă este afectată de criza din Grecia, iar companiile de succes cu capital majoritar grecesc din zona Balcanilor ar trebui să reziste unui eventual exit al statului elen. Domnia sa consideră că firmele care sunt prezente în zonă de ceva timp nu au nevoie de susţinerea companiilor mamă, deoarece se ba-zează pe pieţele locale pentru creştere. "Altele, care necesită sprijin, se pot găsi într-o situaţie mai dificilă, în special într-o piaţă competitivă", a adăugat Stylianos Sofianos.
Consecinţele unei ieşiri a Greciei din zona euro sunt extrem de dificil de estimat, iar ţările care au beneficiat de pe urma investiţiilor greceşti vor spera ca aceasta să redevină sănătoasă cât mai curând posibil, conchide autorul articolului.