Fundstrat: Deficitul de forţă de muncă va duce la creşterea vertiginoasă a acţiunilor de tehnologice

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai

Fundstrat: Deficitul de forţă de muncă va duce la creşterea vertiginoasă a acţiunilor de tehnologice

English Version

Un deficit global de forţă de muncă de aproximativ 80 de milioane de persoane până la sfârşitul anului 2030 va duce la creşterea vertiginoasă a acţiunilor de tehnologie, spune Tom Lee, şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, conform Business Insider.

Lee se aşteaptă ca ponderea sectorului tehnologic în indicele S&P 500 să crească la 50%, de la circa 30% în prezent. În opinia sa, "povestea" inteligenţei artificiale este încă la început, deoarece aceasta va ajuta la creşterea productivităţii şi la combaterea problemei deficitului forţei de muncă.

"Creşterea numărului persoanelor cu vârsta ideală pentru muncă este mai lentă decât creştera populaţiei totale a lumii, iar până la sfârşitul deceniului acest decalaj va fi de aproximativ 80 milioane de lucrători. Prin urmare, în lipsa unui boom al productivităţii, care va fi facilitat de inteligenţa artificială, va apărea o presiune pe companii să stimuleze inovarea. Or, asta înseamnă că vom vedea o trecere de la cheltuieli anuale cu salariile la cheltuieli cu siliciu (n.r. folosit în crearea de microprocesoare)", a spus Lee, citat de Business Insider.

În opinia sa, companiile vor cheltui circa 3,2 trilioane de dolari pe an pe tehnologia inteligenţei artificiale pentru a combate creşterea deficitului de forţă de muncă. Nvidia, ale cărei venituri anuale se apropie de 100 miliarde de dolari, va beneficia în mare măsură de aceste cheltuieli.

N-ar fi pentru prima dată când o lipsă globală de forţă de muncă ar duce la o creştere puternică a acţiunilor tehnologice, în condiţiile în care companiile contribuie la creşterea productivităţii.

"Între 1948 şi 1967 a existat un deficit global de forţă de muncă iar acţiunile tehnologice au avut o evoluţie parabolică. La fel şi între 1991 şi 1999, aşa că asta este ceea ce se întâmplă şi astăzi", a spus Lee.

În opinia sa, acţiunile producătorului de procesoare grafice utilizate în aplicaţii de inteligenţă artificială Nvidia nu se află într-o bulă speculativă, cum s-a întâmplat cu titlurile multor companii în timpul bulei dot-com, de plidă Cisco, care urcase la cote record pe fondul aşteptărilor legate de dezvoltarea Internetului.

"Ţineţi cont că Nvidia vinde un cip cu 100.000 de dolari pentru că este rar. În schimb, Cisco vindea un router în timpul boom-ului internetului cu 100 de dolari şi totuşi a ajuns la un P/E de 100x. Cred că Nvidia la un P/E de 30x pare destul de atractivă", a spus Lee, citat de Business Insider.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb