Banca de Dezvoltare din China ar putea fi interesată să pătrundă în ţara noastră, prin deschiderea unei filiale, întrucât studiază piaţa autohtonă de ani de zile, potrivit lui Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. Cu toate acestea, domnia sa susţine că o bancă chineză nu îşi va deschide o filială în România până când nu vor exista afaceri şi investiţii serioase în ţara noastră. Gabriel Ghelmegeanu ne-a declarat: "Hidrocentrala de la Tarniţa este o poveste (n.r. ambasadorul român în China anunţa că aceasta ar fi una din destinaţiile vizate de către investitorii chinezi). Se tot discută, dar nu este nimic. Singurul lucru viabil ar fi termocentrala de la Rovinari, dar acolo nu va începe nimic înainte de vara anului viitor. Dacă se va pune acest proiect în funcţiune, poate atunci am putea discuta despre venirea Băncii de Dezvoltare a Chinei la nivel local. Băncile chinezeşti, aşa cum au venit şi marile instituţii de credit din Occident, vin numai când clienţii lor au afaceri în zona respectivă. Altfel nu au motiv să o facă".
Recent, Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a precizat că trei investitori chinezi ar fi interesaţi să investească în reabilitarea infrastructurii de irigaţii din ţara noastră, motiv pentru care o bancă chineză ar putea intra pe piaţa autohtonă. Domnia sa ne-a precizat: "Nu pot să spun numele băncii. Nu e vorba că instituţia respectivă ar vrea sa deschidă o filială în România, ci că, pentru un proiect de irigaţii, ar veni şi cu o bancă chineză în spate".
În urmă cu aproximativ două luni, ambasadorul României la Beijing, Doru Costea, anunţa că, până la finele anului, China Development Bank ar putea deschide o filială în ţara noastră.
Despre o posibilă prezenţă a Bank of China pe piaţa românească, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China a spus că această instituţie ar fi ultima pe listă interesată să vină în ţara noastră.
Gabriel Ghelmegeanu ne-a mai declarat că întâlnirile din acest an ale ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, cu mediul de afaceri chinez, precum şi intenţiile părţii române de a încheia parteneriate cu partea chineză sunt doar la stadiul de intenţii şi nimic mai mult. Domnia sa a precizat: "Declaraţii se fac uşor, dar economicul se bazează pe alte lucruri, nu pe vorbe şi pe ce ne dorim. Avem în România Libra Bank, care are corespondent chinez, face operaţii cu China foarte bune, şi, recent, a deschis o agenţie în Dragonul Roşu. Funcţionează pentru cei care au nevoie de relaţii bancare cu China. Când vor veni marile corporaţii chineze să înceapă proiecte de anvergură în România, atunci, probabil, va veni şi Banca de Dezvoltare a Chinei, Banca de Agricultură sau cea a Construcţiilor".
Investiţiile străine directe chineze sunt prea puţine la momentul actual, ne-a mai spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. Domnia sa ne-a mai transmis: "Investiţiile străine directe chineze, aşa cum consideră Banca Naţională a României, sunt la nivelul de 420 milioane de euro. În valoare absolută, însă, sunt, probabil, duble. În mod real, investiţiile sunt mult mai mari, pentru că nu toate firmele îşi fac aport de capital social. În momentul în care vom avea investiţii de 2-3 miliarde de euro, atunci sigur vor veni şi bănci chineze aici".
1. fără titlu
(mesaj trimis de aglae în data de 04.11.2013, 08:49)
unde apare gelmegeanu, dispare orice speranta de relatii cu china, se stie de ani de zile