Gabriela Firea dă vina pe Cet Sud pentru lipsa apei calde din mai multe sectoare din Capitală

A.P.
Politică / 28 iulie 2020

GABRIELA FIREA

GABRIELA FIREA

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că lipsa apei calde din mai multe sectoare ale Bucureştiului este din cauza CET Sud, care se află în administrarea Guvernului, precum şi din cauza administraţiilor anterioare care nu au investit în infrastructura energetică, scrie Digi24.

"Din nefericire CET Sud care aparţine de Ministerul Energiei, o entitate a Guvernului a oprit pentru revizie, întâi au spus pentru o lună, mai apoi au prelungit această perioadă. Prin urmare apa caldă ajunge de la distanţe foarte mari şi din această cauză sunt probleme. Peste această situaţia s-a suprapus şi o avarie. Cei de la termoenergetica au lucrat încă de azi nopate, mi-au dat mesaj azi dimineaţă, ne-am şi întâlnit azi într-un grup de lucru. Vor ca astăzi să încarce întreagă instalaţie şi să rezolve această problemă", a declarat Gabriela Firea.

Edilul susţine că de vină pentru situaţie sunt şi administraţiile anterioare pentru că nu ar fi realizat investiţii, scrie Digi24.

"Vreau să subliniez faptul că din păcate 30 de ani un s-a făcut nimic. Termoficarea nu a fost o prioritate pt administraţia din Bucureşti. Suntem singurii care am început să înlocuim conductele de termoficare care sunt bătrâne de 50-60 de ani. În scrut timp vor veni ţi 300 de milioane de fonduri europene. Este un dosar foarte greu, foarte complicat pe care am reuşit să îl depunem. Dacă şi cei dinaintea mea s-ar fi ocupat de acest proiect probabil lucrurile ar fi stat mult mai bine", a mai declarat Firea.

Citeşte şi De ce nu au bucureştenii apă caldă: 2.000 de tone de apă fierbinte se pierd pe oră prin ţevile ciuruite ale reţelei de termoficare

Reacţia ELCEN

Într-un comunicat de presă, ELCEN o acuză pe Gabriela Firea că răspândeşte informaţii false:

"Primarul General al Capitalei a declarat astăzi că lipsa apei calde în mai multe sectoare din Bucureşti se datorează întrării în revizie a CET Bucureşti Sud. FALS! În încercarea repetată de a găşi un ţap ispăşitor pentru a ascunde problema reală a termoficării din capitală, precum şi incapacitatea PMB de a gestiona o situaţie cu impact socio-economic semnificativ, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea lansează din nou informaţii mincinoase în spaţiul public.

ELCEN contrazice aceste afirmaţii tendenţioase ce dovedesc lipsă de respect atât faţă de angajaţii ELCEN care vin zi şi noapte la muncă, în centrale, pentru a asigura continuitatea furnizării apei calde în capitală, mai ales într-o situaţie de criză sanitară cum e pandemia COVID-19, precum şi faţă de locuitorii bucureşteni care au dreptul la o comunicare transparentă şi onestă.

Iată situaţia reală:

- În perioada sezonului cald, ELCEN funcţionează cu două centrale din cele patru pe care le deţine, întrucât este oprită furnizarea căldurii. Acest lucru se petrece în fiecare an odată cu trecerea de la regimul de iarnă la regimul de vară, în baza unei notificări a C.M. Termoenergetică emise către ELCEN că urmare a creşterii temperaturilor exterioare. În fiecare an, pe toată perioada verii, operatorul reţelei de termoficare asigură alimentarea cu apă caldă a locuitorilor capitalei fără nici un fel de restricţii din partea ELCEN, întrucât societatea noastră produce apă caldă din două centrale simultan.

- ELCEN informează populaţia din Bucureşti că poate acoperi, în prezent, fără nicio problema necesarul de apă caldă furnizată locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii şi temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale (în acest moment, CET Progresu şi CET Bucureşti Vest).

- Pe baza unui program de revizii şi reparaţii anual, stabilit de comun acord cu operatorul reţelei de termoficare încă de la începutul anului, CET Bucureşti Sud întră în fiecare an în revizie programată. Această revizie este extrem de importantă în vederea pregătirii pentru sezonul de încălzire următor, în cazul de faţă 2020-2021. Consumatorii din capitală nu sunt afectaţi în nici un fel de efectuarea acestei revizii, întrucât capacităţile de producţie ale ELCEN acoperă fără probleme cererea de apă caldă.

-ELCEN NU RĂSPUNDE ÎNSĂ DE STAREA AVANSATĂ DE DEGRADARE A REŢELEI DE TRANSPORT ŞI DISTRIBUŢIE OPERATĂ DE

TERMOENERGETICĂ ŞI AFLATĂ ÎN GRIJĂ PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUCUREŞTI. Dacă ELCEN se ocupă de reviziile anuale tocmai pentru că cetăţenii să nu aibă de suferit, lipsa de interes din partea PMB şi a oricăror investiţii în infrastructură de termoficare, au adus reţeaua în starea tehnică dramatică în care se află astăzi. Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în reţea s-au dublat ajungând de la 1000 la peste 2000 de tone de apă fierbinte pe oră, presiunea în conducte a scăzut la limita de

avarie, iar debitul de apă de adaos a crescut constant.

- Până în anul 2017, în timpul verii, se livra apă de adaos doar din cele două centrale aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică şi nu erau probleme cu furnizarea apei calde către cetăţeni. În prezent, TERMOENERGETICĂ solicită frecvent livrarea de apă de adaos din toate centralele ELCEN din cauza stării avansate de degradare a reţelei.

- Subliniem încă o dată că lipsa de investiţii, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aprox. 180 milioane Euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriaşe pe acţiuni de imagine şi festivaluri în defavoarea investiţiilor, nerespectarea de către PMB a obligaţiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală şi motivul pentru care bucureştenii nu beneficiază de apă caldă.

- Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetică faţă de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 450 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.", se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanţii ELCEN.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Băi ăștia de la ELCEN, aveți tupeu maxim! Voi nu înțelegeți că dna Firea nu poate fi vinovată? De ce? Pentru că ea e perfectă si e si din Voluntari!

    coana gabriela cind ajunge seara acasa, foloseste apa calda din reteaua primariei !?

    Sa explicam corect cetatenilor de ce se opreste apa calda mereu pe trendurile ascendente de cheltuiala guvernamentala / locala in piata.

    La fiecare maxim ascendent al cheltuielii (deficitul ciclic su real) in piata vor exista in exponentialitate mai multe proiecte demarate de stat sau prin subordonatii statului ce au aces la canalele de curgere a nominalelor in piata. 

    Deci mereu, inaintea oricarei crize economice fie ea inflationista sau deflationista, se vor demara proiecte de utilitati publice, concomitent cu o anticipatie de alegeri locale, parlamentare, unde o parte din bani sunt forma din avans de spaga pentru campaniile viitoare. 

    Fie ele la tv, la radio, pe facebook, pe net, pe strada etc. 

    Deci ca in 2008- 2009 cand au oprit apa calda 3 luni de iarna in 13 Septembrie pe strada drumul sarii, ca si in alte cartiere, ca in 2019 -2020 cele mai multe reparatii / inchideri de calura si apa in pondere procentuala. 

    Fenomenul bordurilor peste borduri, fenomenul pavelelor peste asfalt, fenomenul gradinilor ce se usuca, toate anticipeaza cheltuiala maxima a statului cu lucruri ce nu aduc o valoare adaugata reala ci doar ridica valoarea activelor speculate pentru a se intoarce mai multi bani la buget. 

    Unde la o distanta de 2-3 ani cheltuielile se reduc drastic, unde bucurestenii nu mai au parte de concert de sfarsit de an, unde asfaltul si bordurile sunt lasate sa se deterioreze ca pe un alt inceput de trend de deficit bugetar sa se repare iar si iar la cotatii mult mai mari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb