Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a afirmat, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că şi-a exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, menţionând că aceasta este "departe" de a asigura un acces eficient la justiţie al cetăţenilor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public, conform Agerpres.
"În calitatea pe care o îndeplinesc, respectiv de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii şi ca reprezentat al Ministerului Public, am exprimat în mod constat poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale, pentru că, de fapt, nu a fost atât o măsură de organizare, cât o măsură derogatorie de competenţă. Modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului şi exercitarea atribuţiilor în conformitate cu Codul de procedură penală sunt limitate într-o secţie, inclusiv dispoziţiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizării ierarhice consacrate de Constituţie şi de Legea 304 a Ministerului public", a spus Scutea, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.
Potrivit procurorului general, această secţie nu a fost în măsură să susţină toate cauzele care au fost preluate, informează Agerpres.
"Este mult mai important că această competenţă foarte largă a secţiei nu a fost în măsură să susţină toate cauzele care au fost preluate de la Parchetele cu competenţă generală şi specializată, efortul necesar pentru instrumentarea unor cauze care pot să apară cu derulare foarte rapidă oriunde pe teritoriul ţării. Sunt, în comparaţie, elemente pe care le-am avut în vedere, organizarea teritorială a DNA, DIICOT şi a Parchetelor de pe lângă Curţile de apel, competente pentru parte din infracţiunile care acum sunt la SIIJ. (...) Ne-am pus întrebarea care este plusvaloarea care vine din organizarea secţiei? Considerăm că aceasta este departe de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Ministerului Public", a explicat Gabriela Scutea.
1. Acces eficient la Justiţie al cetăţ
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2021, 16:19)
Quis custodiet ipsos custodes? (Cine ii va pazi pe paznici?) : până la D-ZEU , ,, sfinții " ți - O trag ....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2021, 17:39)
gunoaiele , acoperitii , incompetentii , santajabilii din magistratura , vor desfiintarea SIIJ ! cei corecti nu le este frica , la infractorii din justitie le este , si inca cum !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2021, 20:32)
Hoti,corupti
3. MÂNĂ în MĂNĂ
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2021, 19:59)
ÎN COLONII ,, DALMAȚIENII " și JUSTIȚIA se CUPLEAZĂ OZMOTIC ...