Gaddafi consideră nule sancţiunile ONU

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 martie 2011

Cinci state vest-europene ar putea suspenda plăţile pentru petrolul şi gazele cumpărate din Libia

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat, duminică seara, o rezoluţie pentru îngheţarea conturilor preşedinteului libian Muammar Gaddafi şi ale membrilor faoiliei sale. Sancţiunile au fost motivate prin utilizarea excesivă, de către regimul Gaddafi, a forţei în cadrul manifestaţiilor rebelilor. Pe lângă îngheţarea activelor, Consiliul a decis un embargou pe arme şi trimiterea lui Gaddafi în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru crime împotriva umanităţii.

Gaddafi a respins, însă, sancţiunile impuse şi a declarat că va rezolva problema "grupului mic de rebeli care protestează împotriva sa".

În opinia liderului de la Tripoli, sancţiunile ONU sunt nule, situaţia din Libia este "calmă", iar poporul îşi sprijină preşedintele.

"Libia este sigură, nu sunt conflicte, Tripoli este un oraş sigur", a afirmat Gaddafi, adăugând: "Consiliul de Securitate al ONU nu poate să vadă că Tripoli este sigur".

Pe de altă parte, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a anunţat că propune îngheţarea vreme de 60 de zile a plăţilor către Libia, ca să prevină "opresiunea poporului" de către Gaddafi.

Duminică, ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, a declarat că a suspendat de facto tratatul de prietenie încheiat cu Libia în 2008. Ieri, Frattini a anunţat că cinci guverne din vestul Europei analizea-ză suspendarea plăţilor către Libia pentru livrările de petrol şi gaze, ca parte a unui plan care presupune tăierea tuturor fluxurilor financiare către statul nord-african.

Pe de altă parte, guvernul britanic a decis îngheţarea, cu efect imediat, a conturilor lui Gaddafi, ale membrilor familiei sale şi ale celor care acţionează în numele său.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, şi guvernul elveţian a îngheţat toate activele preşedintelui libian, cu efect imediat, ca să prevină utilizarea necorespunzătoare a acestora atât timp cât regimul autocratic de la Tripoli este încă în funcţie. În plus, executivul olandez a anunţat că va inves-tiga dacă există active libiene în aceas-tă ţară, în vederea îngheţării lor.

Creşte preţul aurului

Situaţia din Libia a generat, ieri, creşterea preţului aurului, considerat investiţie sigură.

La Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 1,6 dolari (0,1%) la ora 10.03, ajungând la 1.410,90 dolari uncia. La Bursa Metalelor din Londra, cotaţia aurului cu livrare imediată a crescut cu 0,4%, la 1.415,80.

De precizat că preţul ţiţeiului a revenit pe curs descendent. La New York, cotaţia petrolului cu livrare în aprilie a coborât cu 0,9%, la 97,03 dolari/baril la ora 10.02, iar la Londra, preţul petrolului Brent a scăzut cu 0,2%, la 111,89 dolari barilul.

Gaddafi nu mai controlează câmpurile petrolifere

Regimul lui Gaddafi nu mai controlează principalele câmpuri petrolifere din Libia şi instalaţiile de gaze, acestea aflându-se acum sub controlul insurgenţilor, a declarat, ieri, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. "Avem toate motivele să credem că marile câmpuri de exploatare nu mai sunt în mâinile lui Gaddafi, ci se află sub controlul triburilor şi forţelor provizorii care au preluat puterea", a spus Oettinger.

Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva a anunţat, ieri, că Uniunea Europeană va impune foarte cu-rând restricţii Libiei, printre care un embargou pe echipamente ce pot avea ca destinaţie represiuni in-terne.

Acţiunile Unicredit au scăzut la 0,3%

Acţiunile băncii italiene UniCredit, au scăzut cu 0,3%, ieri, la preţul de 1,88 euro, pe bursa din Milano.

În dimineaţa zilei de ieri, declinul a fost mai mare, preţul acţiunilor coborând la 1,6%, după ce Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a impus îngheţarea activelor controlate de liderul libian Muammar Gaddafi, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Titlurile băncii au scăzut săptămâna trecută cu aproape 6%, afectate de tensiunile din Libia.

Reprezentanţii grupului UniCredit ne-au declarat că structura acţionariatului grupului şi situaţia din Libia nu au niciun fel de efect asupra activităţii de zi cu zi a băncii şi nici asupra relaţiei cu clienţii.

Investitorii libieni deţin 7,6% din acţiunile UniCredit, iar banca centrală a Libiei, al treilea cel mai mare acţionar al grupului italian, are o participaţie de 5%, în timp ce fondul suveran al Libiei deţine 2,6% din acţiuni. (Elena Voinea)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Libia isi apara interesele nationale.Respectiv sursele de petrol ravnite de cercuri financiare de pe Wall- Street,din City-ul londonezsi, mai ales de prea cuviosii, in sens peiorativ,actori bancari europeni. Oamenii de afaceri privati cinstiti din Romania au facut si fac afaceri cu statul libian. Sa le reamintim romanilor mai tineri ca Libia a colaborat bine cu Romania in trecutul antedecembris si ca Petromidia a fost facuta cu ajutorul Libiei in scopul contraacararii FMI si BM prin crearea unui fond special necesar dezvoltarii tarilor sarace jefuite de organismele financiare respective. Pentru asta a fost ucis N. Ceausescu iar tara noastra trimisa in subdezvoltare prin dezindustrializare si jaf al avutiei nationale. De catre guvernele postdecembriste,sub controlul iliescian! Si am ajuns unde santem azi ,cand incercand sa scapam de masonul parat Nastase am dat peste masonul jucator! Evident cei care l-au votat pentru al doilea mandat. Autorul opiniei stie cate ceva despre modul in care s-au demarat actiunile protestatare din tarile bogate in surs de petrol,in numele unor false drepturi ale omului. Consider hilara cererea de trimitere a sefului de stat libian in fata TIP! Pentru ce! Pentru ca-si apara resursele de purtatori fosili de energie impotriva tentativei de furt dictata de gangsterii cu gulere albe din Wall-street si restul lumii! In scopul de a controla pretul mondial al acestora prin stabilirea unui monopol!? Va urma inflatia in multe tari cu economiile slabite din cauza crizei economice. Din cauza cresterilor pretului la derivatele la combustibili,consecinta a cresterilor cotatiei petrolului . Ce oscileaza in jurul a 110 USD/baril. Ca urmare a actiunilor murdare de destabilizare a situatiei interne din tarile bogate in petrol de catre actorii citati mai sus Vor urma scumpiri si in tara noastra! Cine are urechi de auzit sa auda! Solutia pentru evitarea inflatiei si scumpirilor in tara noastra in viitor? O vor DICTA CETATENII PRIN VOT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb