Gambitul damei

IONEL NIŢU
Ziarul BURSA #Politică / 23 iunie 2014

Gambitul damei

Stânga joacă la simultan cu dreapta

Spuneam, într-un articol anterior alegerilor europarlamentare, că stânga joacă la simultan cu dreapta, iar dreapta e la mutare.

După rezultatele slabe ale PMP la europarlamentare, o linişte adâncă s-a aşternut peste Palatul Cotroceni.

Am semnalat-o eu, au semnalat-o şi alţii.

Presupuneam că urmează o mişcare surpriză a lui Traian Băsescu, care s-a dovedit, în timp, un maestru în astfel de mişcări, mai ales că "dreapta neutră" în raport cu domnia sa (PNL şi PDL) a anunţat foarte repede negocieri pentru alianţă şi/sau fuziune.

Excluderea PMP din ecuaţia "dreptei noi" lipseşte de conţinut proiectele anunţate de unificare, candidat unic etc. ale lui Traian Băsescu.

Alţii au spus că suferă de o gripă (care a fost vizibilă cu prilejul puţinelor ieşiri publice prilejuite de întâlniri cu oaspeţi străini) şi că boala s-ar fi agravat. Posibil că boala l-ar fi împiedicat să vorbească tare, însă nu l-ar fi ţinut departe de agenda politică.

Însă a venit lovitura fulgerătoare a cazului Bercea Mondial - Mircea Băsescu şi apoi m-am lămurit.

Prima oară am fost tentat să spun că preşedintele a fost învins cu propriile arme. Au făcut-o oricum alţii.

Eu cred însă altceva.

Cred că preşedintele s-a decis să joace "gambitul damei"

"Gambitul damei" presupune un set de mişcări la şah care au ca scop ocuparea centrului tablei, dezvoltarea armonioasă a pieselor, deschiderea damei pentru atac şi punerea la adăpost a regelui.

Să mă explic, printr-o suită de ipoteze care pot duce la un scenariu dorit de preşedinte.

Personal, cred, sunt convins, ca preşedintele ştia de încurcătura în care a intrat Mircea şi nu ştia de ieri, de azi.

Interlopii se aflau în atenţia structurilor interne de intelligence, deci e puţin probabil că preşedintele nu ştia de traficul de influenţă şi şantaj. În plus, interlopii de origine rromă au prostul obicei de a se lăuda, aşa că nu era o problemă ca o astfel de informaţie să fie captată de servicii.

A lăsat justiţia să-şi facă treaba, fiind singura chestiune cu care mai poate rămâne în istorie (după ce proiectele anterioare, precum modernizarea statului, regionalizarea, reducerea numărului de parlamentari, unirea cu R. Moldova etc. au eşuat).

Statul de drept şi independenţa justiţiei sunt singurele atribute pe care şi le poate asuma pe bună dreptate.

Nu-şi va da demisia, oricum nu acum, imediat după scandal.

Dimpotrivă, dacă va putea, atunci va apăsa mai tare pe pedala arestărilor şi condamnărilor (nici nu cred că e nevoie să o facă, pentru că acuzele la adresa lui Kovesi şi Stanciu au fost suficiente pentru a motiva suplimentar DNA şi ICCJ).

Nu mai este interesat de viitorul său politic, dar nici nu abandonează locul la Cotroceni în faţa inamicului.

Este un luptător, un preşedinte jucător, deci va juca până la capăt.

Oricum scorul mic al PMP nici nu era un argument prea convingător în sensul reintrării în politică, iar negocierile PNL-PDL i-au îngustat marja de acţiune.

Probabil că urmează Potopul, iar prima victimă semnificativă va fi chiar Dan Voiculescu, despre care cred, sunt convins, că se află în spatele înregistrărilor compromiţătoare.

Iar odată pârjolul (sau Potopul) declanşat, lui Traian Băsescu îi mai rămâne varianta plecării într-un post în afara ţării, pentru că dacă va rămâne aici, din punct de vedere politic nu mai are multe de făcut într-o dreaptă ruptă în două (pro şi neutră faţă de Băsescu) şi, în plus, va fi ţinta vendetelor.

Asta credeam, la o primă vedere... oricum "gambitul damei", jucat prin arestarea lui Mircea Băsescu, îi oferă prilejul altor mutări strategice, iar sacrificarea fratelui nu poate fi inutilă.

Şi cum orice dezavantaj/eşec (real sau aparent) poate fi transformat în avantaj/succes (în intelligence, se cheamă "valorificarea eşecului temporar"), să vedem ce mutări pregăteşte preşedintele.

Sacrificiul damei

Reiau:

1. preşedintele ştia că Mircea este băgat în trafic de influenţă, dar nu a împiedicat acest lucru, ştia că urmează difuzarea filmelor (anunţată chiar de interlopi), dar nu pare să fi făcut nimic concret;

2. de ce justiţia s-a mobilizat aşa de repede după difuzarea înregistrărilor la Antena 3? Aveau deja filmările, potrivit avocatului Abraham, iar cazul a fost semnalat în presă în 2011...

3. acum, după arestarea lui Mircea, orice acţiune a justiţiei pare legitimă, nu-i aşa?

4. orice acuze legate de politizarea activităţii DNA, DIICOT, PICCJ sau ICCJ par lipsite de argumente, nu-i aşa?

De vreme ce însuşi fratele şefului statului este încarcerat...

5. nu cumva asta prefaţează următoarea mişcare: sacrificiul "damei" (Mircea) şi mat în două mutări la "regele" PSD-ist?

6. mă refer la o anchetă asupra unui înalt personaj: nu cumva urmează Victor Ponta? (cazul Duicu sau, poate, ceva nou) sau, gradual, se va ajunge şi la el (din două mutări) după arestarea cuiva foarte apropiat lui?

Îmi amintesc că Robert Negoiţă i-a făcut plângere penală lui Sebastian Ghiţă.

Nu cumva şi acest gest (surprinzător atunci când a fost anunţat) e parte a aceluiaşi joc de şah?

Am mai spus-o: Seby Ghiţă este "călcâiul lui Ahile" pentru Victor Ponta;

7. dacă premierul ar fi adus într-o stare de incompatibilitate, care nu i-ar permite să candideze la prezidenţiale, o eventuală demisie a lui Traian Băsescu nu ar avantaja candidaţii dreptei?

8. ce candidat ar desemna stânga rapid? orice candidat ar avea marele dezavantaj că nu a apucat să intre în luptă; aici PSD ar rămâne în offside, pentru că nu a avut un prezidenţiabil anunţat (poate cu excepţia lui Geoană, dar de care s-au dezis pe rând şi Ponta, şi Oprea, şi Constantin);

9. şi dacă nu ar demisiona preşedintele, aducerea premierului în incompatibilitate şi eventuale procese/arestări la vârful PSD ar afecta grav şansele candidaţilor acestui partid la prezidenţiale...;

10. orice candidat al dreptei (Iohannis, Antonescu, MRU sau Diaconescu) ar fi avantajat, nu-i aşa? oricare dintre ei este preferat de Băsescu, în comparaţie cu oricare candidat al stângii (mai ales Ponta).

Iar nimeni nu va putea acuza politizarea justiţiei, atâta timp cât însuşi fratele preşedintelui se află în arest!

Ştiu că este doar un scenariu - şi vă rog să-l trataţi ca atare - dar de câte ori marii jucători de şah nu au câştigat partide importante sacrificând dama?!

Rămâne de văzut dacă vine şi matul, dar măcar un şah la rege o să avem...

Disclaimer:

Nu mă număr printre cei care acuză politizarea justiţiei. Ca profesionist care a lucrat o lungă perioadă în sistemul naţional de securitate, nu pot fi de acord cu astfel de acuzaţii, cel mai adesea nefondate. Aşa cum am mai spus-o, însă, justiţia operează uneori cu prioritizări ale dosarelor, ale căror efecte se văd şi în plan politic. Acest lucru este vizibil în cazul "pauzelor strategice" (de exemplu, aşa cum chiar preşedintele a confirmat, în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare) sau în anumite cauze instrumentate foarte rapid, versus alte dosare care sunt instrumentate în ani de zile (unele ajungând să nu mai aibă sens pentru că pedepsele sunt prescrise).

Sunt absolut convins că toate personajele certate cu legea, odată ajunse în faţa instanţei, urmează calea condamnării; problema pare să ţină, mai degrabă, de faza anterioară - până când ajung în instanţă.

Şi luarea unora în atenţie, în defavoarea altora - chestiune acuzată de mai mulţi jurnalişti - pare să confirme dictonul "corupţii lor sunt mai răi decât ai noştri".

Dar toate acestea sunt percepţii, modelate uneori de arestările operate chiar în rândul magistraţilor, opinii adesea accentuate de mass media, pentru că eu, personal, cred cu tărie că justiţia a făcut progrese care păreau de neimaginat în urmă cu zece ani, s-a consolidat şi că abia de acum încolo îşi va da testul maturităţii profesionale şi al independenţei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Voiculescu are parte de o "pauza strategica" de vreo 6 ani.

    1. Este deja in andropauza definitiv. 

    Make, ia aminte cum se scrie un articol; documentat, concret si nepartinitor (politic). 

    1. ^domnul Nitu este un extraordinar analist, insa are inca nevoie de mult text pentru a spune ceva. Maestrul scrie pe aceeasi intindere, insa cuprinsul poate fi exprimat intr-o carte...

      Gresala maestrului este ca sufera de partinire. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb