Instituţiile financiare nebancare (IFN) continuă "să mănânce din tortul băncilor", este de părere avocatul Gheorghe Piperea, făcând referire la noua reglementare ce permite IFN-urilor să garanteze obligaţiile fiscale cu scrisori de garanţie.
Patronatul Creditului IFN a anunţat, ieri, într-un comunicat: "Guvernul României a adoptat, prin Ordonanţa 23, publicată în Monitorul Oficial 708 din 31 august 2017, o nouă reglementare, conform căreia garantarea obligaţiilor fiscale poate fi realizată şi cu scrisori de garanţie emise de către instituţiile financiare nebancare".
Faptul că IFN-urile vor putea emite scrisori de garanţie bancară pentru obligaţiile fiscale va tăia şi mai mult din sectorul pe care se întind băncile, opinează Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Mihai Tudose, pe probleme de banking, piaţă de capital, fiscalitate şi insolvenţă. Domnia sa ne-a precizat: "Dincolo de creditele de consum personal, IFN-urile nu prea pătrunseseră până acum în piaţa financiară. Va fi o foarte mare competiţie, acum, pe acest segment, şi vom ajunge să nu mai ştim ce înseamnă bancă".
Aceste tipuri de scrisori sunt emise atunci când companiile, în general, îşi eşalonează datoriile la stat sau când fac alte astfel de operaţiuni, ne-a explicat specialistul, adăugând: "O consecinţă foarte importantă a acestei noi reglementări va fi aceea că Fiscul va trebui să aleagă între o scrisoare de garanţie bancară şi una emisă de un IFN, să evalueze bine certificarea acelei garanţii, pentru că există posibilitatea ca statul să fie în situaţia să ceară banii, iar instituţia financiară nebancară să fie în insolvenţă, ceea ce mai greu se întâmplă la bănci".
Comunicatul citat subliniază că Patronatul Creditului IFN, în ansamblu, şi în special EFI Garant Group IFN SA, membru al patronatului de profil - care are ca obiect principal de activitate emiterea de garanţii - au fost preocupaţi ca dispoziţiile Codului de procedură fiscală să fie în acord cu prevederile Legii 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, potrivit căreia IFN-urile pot emite scrisori de garanţie, asemenea instituţiilor de credit.
1. Penibil ca de obicei dl Piperea
(mesaj trimis de Stefan în data de 07.09.2017, 08:31)
Erau o lege anticoncurentiala si a fost corectata.Si nici aici nu au voie IFN-urile sa fie active?Mai bine le inchideti direct daca le tot urati atat.Dar Dl Piperea e bine cand incasati facturi de la IFN-uri?
Penibil
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2017, 08:46)
Ce face dl. Piperea este foarte bine,eu mi-am retras economiile din banca, am asteptat 7 zile,asta dovedeste ca bancile au probleme,'''''TOATE MERG PANA INTR-O ZI''''
3. fără titlu
(mesaj trimis de savin în data de 07.09.2017, 17:46)
Au mai gasit o vaca de muls pt.setea de bani a guvernantilor fara minte..