Garanti Bank estimează că BNR nu va majora rata dobânzii cheie până la finalul anului

Laura Boico
Bănci-Asigurări / 4 august 2016

Garanti Bank estimează că Banca Naţională a României nu va majora rata dobânzii de politică monetară până la jumătatea lui 2017, potrivit raportului macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, precizează un comunicat remis redacţiei.

Ca urmare a contextului internaţional, Garanti Bank se aşteaptă ca dobânzile la nivel de piaţă să rămână la un nivel scăzut în următoarele luni.

"Consumul intern a contribuit la creşterea PIB-ului României în primul trimestru, economia locală avansând cu 4,3%. Potrivit raportului antemenţionat, sectoarele care au determinat cu preponderenţă această creştere sunt comerţul şi transporturile. Serviciile private au susţinut ritmul ascendent în primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la creşterea totală a economiei", se arată în comunicat.

Garanti Bank îşi menţine estimarea de 3,7% privind creşterea PIB de anul acesta şi preconizează o evoluţie similară în 2017. Potrivit specialiştilor băncii, cererea externă încetineşte, iar perspectivele sunt mai puţin optimiste, dat fiind cotextul internaţional vulnerabil, conform sursei citate.

Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB în primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementări fiscale (reducerea TVA) şi de creşterile salariale în sectorul public.

Raportul macroeconomic arată faptul că există riscul ca deficitul bugetar să depăşească nivelul de 3% în 2017, pe măsură ce vor fi adoptate noi măsuri în 2016, precum creşterea salariilor din sectorul public cu 5%, de la 1 august.

"Peisajul economic european trece prin schimbări importante. Cu toate acestea, economia României a reuşit să menţină evoluţia pozitivă şi un deficit bugetar mai mic decât preconizat, dar şi dinamismul unor sectoare precum IT-ul, comerţul şi trasporturile", a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Parametrii macro de stabilitate ai României se menţin în limite normale, motiv pentru care calificativul "investment grade" al ţării nu a fost afectat de turbulenţele internaţionale, cu precădere de Brexit. Legăturile directe ale României cu Marea Britanie nu sunt foarte puternice. Exporturile către această ţară reprezintă doar 4,4% din total, iar importurile, 2,5%. După volumul total de investiţii străine în România, Marea Britanie este a zecea ţară ca expunere pe piaţa locală. De asemenea, în sistemul bancar local nu există nicio instituţie financiară britanică. Importante sunt, însă, relaţiile indirecte între România şi Marea Britanie. Aceasta din urmă este a doua cea mai mare economie din Europa, iar schimbările structurale vor avea impact asupra PIB la nivelul Uniunii Europene, şi implicit asupra PIB-ului României. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera, cel mai probabil, schimbări monetare globale. Fed nu va majora dobânda de politică monetară în SUA, în timp ce în zona euro şi în Marea Britanie ratele de dobândă ar putea scădea scădea, iar politica monetară va fi în continuare relaxată, potrivit raportului macroeconomic citat, transmite comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb