Garanti Bank speră să treacă pe profit anul acesta, cu cinci milioane de euro

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2011

Murat Atay, directorul general al Grupului Garanti: "Suntem optimişti că economia României va creşte în 2011".

Murat Atay, directorul general al Grupului Garanti: "Suntem optimişti că economia României va creşte în 2011".

Activele totale ale băncii au crescut în 2010, cu circa 70%, la 1,4 miliarde lei

Turcii de la "Garanti Bank" şi-au programat anul acesta să facă un profit de circa cinci milioane de euro, potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare după ce, în anii anteriori, banca a raportat pierderi. Murat Atay, directorul general al Grupului Garanti, este optimist că, în 2011, ţara noastră va întregistra o creştere economică de peste 4%, în condiţiile în care, anul trecut, economia a scăzut cu 1,3%.

"Noi suntem optimişti că economia României va creşte în 2011, aces-ta fiind unul dintre motivele pentru care am prognozat profit. În perioade de criză, trebuie să poţi să identifici clienţii buni şi să ai produsele adecvate", a spus, ieri, Murat Atay, în cadrul unei conferinţe. Domnia sa a explicat că ţara noastră este privită ca o oportunitate de afaceri pentru "Garanti" prin prisma faptului că este cea mai mare, după Turcia, din regiunea Balcanilor şi cea mai mare, după Polonia, din Europa Centrală şi de Est.

"În România, am investit chiar şi pe timp de criză, tocmai pentru că noi considerăm că există oportunităţi de afaceri aici", a spus Murat Atay, adăugând că investiţiile "Garanti" se ridică la circa un miliard de euro, o parte importantă din aceşti bani fiind destinaţi capitalizării băncii şi extinderii teritoriale.

Anul trecut, activele Garanti Bank au înregistrat o creştere de circa 70% faţă de 2009, depăşind valoarea de 1,4 miliarde euro, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii "Garanti", ocupând locul 14 în sistemul bancar după valoarea activelor. Totalul creditelor acordate s-a majorat până la valoarea de 786 de milioa-ne de euro, cu 45% mai mult faţă de 2009. Depozitele s-au dublat, ajungând la 560 de milioane de euro, în timp ce numărul cardurilor de debit şi de credit a depăşit 200.000.

Directorul general al "Grupului Garanti" a menţionat că nu se bazează doar pe sprijinul băncii mamă ca să rezolve dezechilibrul dintre depozitele atrase de bancă şi creditele acordate şi că poartă discuţii cu mai multe instituţii financiare internaţionale pentru obţinerea de finanţare pe termen lung.

În prezent, banca a ajuns să aibă o reţea naţională de 74 de unităţi, cu 25 de agenţii mai mult decât la finele anului trecut. Conducerea "Garanti" spune că, deocamdată, au fost finalizate planurile pentru extinderea teritorială a băncii, dar că ele ar putea fi reluate, dacă va fi nevoie, numărul de 100 de unităţi fiind suficient ca să acopere populaţia bancabilă.

"Potrivit statisticilor, 48% din populaţia României locuieşte în mediul rural. Pe noi ne interesează să ne dezvoltăm în aşa fel reţeaua de agenţii astfel încât să ne adresăm clienţilor bancabili", au explicat reprezentanţii băncii.

Cristian Daniel Dragoş, directorul general adjunct al "Garanti Bank" a precizat, ieri că banca se va concentra anul acesta pe creditele de refinanţare şi pe sectorul IMM-urilor, despre care consideră că ar putea fi motorul unei reveniri pe baze sănătoase a economiei.

"Pe sectorul de retail, ne vom concentra pe refinanţarea creditelor, un segment căruia băncile îi acordă, în prezent, o importanţă mare. Creditele personale sunt strict legate de revenirea economiei, motiv pentru care cererea este destul de limitată în prezent. Suntem interesaţi, în schimb, de sectorul IMM-urilor pentru că noi considerăm că de la ele ar putea veni creşterea economică".

Luna trecută, a doua bancă din Spania, BBVA, a anunţat că a acceptat să plătească 5,8 miliarde de dolari (4,2 miliarde de euro) pentru preluarea unui pachet de 24,89% din acţiunile grupului bancar turc Garanti Bank. Murat Atay a spus, ieri, că o posibilă intrare a BBVA în acţionariatul băncii mamă nu va duce la o modificare a activităţii pe termen lung a "Garanti Bank" în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb