• Activele totale ale băncii au crescut în 2010, cu circa 70%, la 1,4 miliarde lei
Turcii de la "Garanti Bank" şi-au programat anul acesta să facă un profit de circa cinci milioane de euro, potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare după ce, în anii anteriori, banca a raportat pierderi. Murat Atay, directorul general al Grupului Garanti, este optimist că, în 2011, ţara noastră va întregistra o creştere economică de peste 4%, în condiţiile în care, anul trecut, economia a scăzut cu 1,3%.
"Noi suntem optimişti că economia României va creşte în 2011, aces-ta fiind unul dintre motivele pentru care am prognozat profit. În perioade de criză, trebuie să poţi să identifici clienţii buni şi să ai produsele adecvate", a spus, ieri, Murat Atay, în cadrul unei conferinţe. Domnia sa a explicat că ţara noastră este privită ca o oportunitate de afaceri pentru "Garanti" prin prisma faptului că este cea mai mare, după Turcia, din regiunea Balcanilor şi cea mai mare, după Polonia, din Europa Centrală şi de Est.
"În România, am investit chiar şi pe timp de criză, tocmai pentru că noi considerăm că există oportunităţi de afaceri aici", a spus Murat Atay, adăugând că investiţiile "Garanti" se ridică la circa un miliard de euro, o parte importantă din aceşti bani fiind destinaţi capitalizării băncii şi extinderii teritoriale.
Anul trecut, activele Garanti Bank au înregistrat o creştere de circa 70% faţă de 2009, depăşind valoarea de 1,4 miliarde euro, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii "Garanti", ocupând locul 14 în sistemul bancar după valoarea activelor. Totalul creditelor acordate s-a majorat până la valoarea de 786 de milioa-ne de euro, cu 45% mai mult faţă de 2009. Depozitele s-au dublat, ajungând la 560 de milioane de euro, în timp ce numărul cardurilor de debit şi de credit a depăşit 200.000.
Directorul general al "Grupului Garanti" a menţionat că nu se bazează doar pe sprijinul băncii mamă ca să rezolve dezechilibrul dintre depozitele atrase de bancă şi creditele acordate şi că poartă discuţii cu mai multe instituţii financiare internaţionale pentru obţinerea de finanţare pe termen lung.
În prezent, banca a ajuns să aibă o reţea naţională de 74 de unităţi, cu 25 de agenţii mai mult decât la finele anului trecut. Conducerea "Garanti" spune că, deocamdată, au fost finalizate planurile pentru extinderea teritorială a băncii, dar că ele ar putea fi reluate, dacă va fi nevoie, numărul de 100 de unităţi fiind suficient ca să acopere populaţia bancabilă.
"Potrivit statisticilor, 48% din populaţia României locuieşte în mediul rural. Pe noi ne interesează să ne dezvoltăm în aşa fel reţeaua de agenţii astfel încât să ne adresăm clienţilor bancabili", au explicat reprezentanţii băncii.
Cristian Daniel Dragoş, directorul general adjunct al "Garanti Bank" a precizat, ieri că banca se va concentra anul acesta pe creditele de refinanţare şi pe sectorul IMM-urilor, despre care consideră că ar putea fi motorul unei reveniri pe baze sănătoase a economiei.
"Pe sectorul de retail, ne vom concentra pe refinanţarea creditelor, un segment căruia băncile îi acordă, în prezent, o importanţă mare. Creditele personale sunt strict legate de revenirea economiei, motiv pentru care cererea este destul de limitată în prezent. Suntem interesaţi, în schimb, de sectorul IMM-urilor pentru că noi considerăm că de la ele ar putea veni creşterea economică".
Luna trecută, a doua bancă din Spania, BBVA, a anunţat că a acceptat să plătească 5,8 miliarde de dolari (4,2 miliarde de euro) pentru preluarea unui pachet de 24,89% din acţiunile grupului bancar turc Garanti Bank. Murat Atay a spus, ieri, că o posibilă intrare a BBVA în acţionariatul băncii mamă nu va duce la o modificare a activităţii pe termen lung a "Garanti Bank" în ţara noastră.