Garanţia de stat de la "Rafo", analizată de "Eximbank"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2011

Garanţia de stat de la "Rafo", analizată de "Eximbank"

Ministerul de Finanţe a cerut rafinăriei să-i comunice dacă vreo instituţie financiară internaţională vrea să-i finanţeze programul de modernizare

Garanţia de stat de 264 de milioane de euro pe care guvernanţii au tot promis că o vor acorda rafinăriei "Rafo" Oneşti a intrat în analiza băncii de stat "Eximbank", după ce Ministerul de Finanţe şi-a dat, de principiu, avizul.

Analiza "Eximbank" ar trebui să cântărească destul de greu în cadrul dezbaterilor Comitetului Interministerial care va redacta memorandumul în vederea oferirii garanţiei de stat către "Rafo", ce urmează să fie supus apoi deciziei Guvernului. "Rafo" avea nevoie de garanţia de stat ca să poată să împrumute 330 de milioane de euro ca să îşi pună în practică "Programul de Modernizare".

Între timp, Ministerul de Finanţe a solicitat conducerii rafinăriei să îi prezinte în ce măsură există interes din partea unei societăţi financiare internaţionale să se implice în finanţarea Programului de modernizare a "Rafo", potrivit unui document al MF. Reprezentanţii Ministerului au justificat această cerere invocând angajamentele asumate de ţara noastră cu Fondul Monetar Internaţional.

"Am vorbit cu mai mulţi oficiali la finele anului trecut şi ni s-a promis că Eximbank îşi va finaliza analiza de risc în prima parte a lunii ianuarie, însă nu am primit niciun răspuns până acum de la conducerea băncii. Nu înţeleg de ce lucrurile merg atât de greu", ne-a spus Ion Marian, liderul sindicatului "Rafinorul". Acesta spune că banca americană "Gold-man Sachs" ar fi căzut de acord cu conducerea companiei să finanţeze o parte din necesarul de bani al "Rafo", după ce, anul trecut, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiei financiare au făcut mai multe vizite la rafinărie.

La finele lunii septembrie 2009, premierul Emil Boc a declarat că memorandumul privind acordarea unei garanţii guvernamentale pentru "Rafo" Oneşti a fost adoptat în şedinţă de Guvern, rafinăria urmând să facă parte dintr-un lanţ petrochimic, alături de "Oltchim" şi "Arpechim".

Proiectul lanţului petrochimic pare să fi fost pus, însă, la păstrare, deşi la momentul anunţării lui autorităţile au declarat că realizarea aces-tui proiect va duce la salvarea a circa 2.000 de locuri de muncă.

În vara anului trecut, Tribunalul Braşov a respins cererile de intrare în faliment a companiei "Rafo" Oneşti şi a dispus închiderea procedurii reorganizării judiciare, permiţând reinserţia societăţii în activitatea economică.

"Rafo" Oneşti are un capital social de 2,19 miliarde lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei. "Petrochemical Holding" GMBH, deţinută de rusul Iakov Goldovskiy, controlează 96,5% din companie.

În vara acestui an, Tribunalul Braşov a respins cererile de intrare în faliment a companiei "Rafo" Oneşti şi a dispus închiderea procedurii reorganizării judiciare, permiţând reinserţia societăţii în activitatea economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb