Gazprom ameninţă să taie gazul Ucrainei

B.D.
Internaţional / 8 martie 2014

Gazprom ameninţă să taie gazul Ucrainei

Update: Casa Albă a minimizat vineri ameninţările grupului rus Gazprom privind întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina, relatează AFP.

"Stocurile de gaz natural lichefiat din Europa şi Ucraina sunt peste nivelul normal", a oferit asigurări adjunctul purtătorului de cuvânt al lui Barack Obama, Josh Earnest.

"Spre deosebire de America de Nord, Europa şi Ucraina au avut o iarnă relativ blândă. Prin urmare, nu există niciun indiciu că, la ora actuală, ar exista un risc de penurie de gaze naturale în regiune", a adăugat Earnest.

---

Gazprom avertizează că Ucraina a ratat termenul limită de plată al datoriei de 1,89 miliarde de dolari, şi că va opri livrările de gaze, la fel ca în 2009 când a fost întreruptă furnizarea ţărilor europene cu energie, a declarat Aleksei Miller, directorul Gazprom, pentru agenţia de presă France-Presse (AFP).

"Ieri, 7 februarie, a fost termenul limită de plată pentru furnizarea gazelor în luna februarie, şi până acum nu am primit nicio plată în cont, asta înseamnă că Ucraina a încetat să plătească gazele, nu putem livra gaze gratis", mai declară directorul Gazprom.

Avertismentul a intervenit în timpul crizei politice ucraineană-ruso, iar întreruperea furnizării de gaze ar penaliza noul guvern ucrainean, după demiterea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Rusia furnizează aproape 30% din nevoile de gaze ale Europei, şi circa 15% din acestea provin prin intermediul conductelor ucrainene. Oprirea livrărilor ar afecta toate statele membre, inclusiv şi Marea Britanie, Germania şi Italia. Înainte de inaugurarea gazoductului Nord Stream, la sfârşitul lui 2011, trei sferturi din livrările ruseşti către Europa treceau prin Ucraina. Nord Stream transportă gaze din Rusia în Germania, traversând Marea Baltică.

În ianuarie 2009, Gazprom a suspendat, pentru 20 zile, aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza unui diferend comercial, iar statele europene au fost foarte afectate, în condiţiile în care state precum Slovacia sunt dependente, în proporţie de 100%, de livrările ruseşti.

Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger a declarat, marţi, că Uniunea Europeană va ajuta Ucraina, aflată în pragul falimentului, să plătească datoriile pentru gazele ruseşti.

În prezent, statul ucrainean cumpără mai mult de 50% din cantitatea de gaze de la statul rus, însă doreşte ca până în 2020 să devină independentă din puncte de vedere energetic. Înainte de criza politică, Ucraina a semnat un contract de 10 miliarde de dolari cu compania de exploatare Chevron.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb