Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a respins invitaţia de a se alătura proiectului european al gazoductului Nabucco, pe motiv că are propriile sale investiţii de realizat, după cum a declarat luni seara, la Moscova, vicepreşedintele companiei, Aleksandr Medvedev.
În prezent, "Gazprom" este implicat în mai multe proiecte privind transportul gazelor naturale în Europa, printre care North Stream, pe sub Marea Baltică, şi South Stream, pe sub Marea Neagră, a explicat Medvedev, indicând că gazoductul european Nabucco prevede transportul gazelor naturale din zona Mării Caspice în ţările UE prin Turcia, ocolind Rusia.
"Spre deosebire de Nabucco, noi avem tot ceea ce este necesar ca un gazoduct să fie fiabil. Avem gaze, avem pieţe de desfacere, experienţă suficientă, tehnică pentru realizarea unor astfel de proiecte complexe şi, cel mai important, management corporativ", a afirmat vicepreşedintele "Gazprom".
Gazoductul Nabucco, prevăzut să aibă o lungime de 3.300 km, urmează să lege Europa de zăcămintele din bazinul Mării Caspice. Acesta va trece prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Costurile sale au fost estimate la 10 miliarde de euro. Potrivit scenariilor cele mai optimiste, gazoductul ar putea fi dat în exploatare în 2012.
• Scade producţia de gaze a Rusiei
Producţia de gaze naturale a Rusiei a fost de 105 miliarde metri cubi în perioada ianuarie-februarie 2009, cu 12,2% mai mică decât în intervalul similar din 2008, anunţă Serviciul Federal de Statistică.
Potrivit acestuia, producţia de gaze a Rusiei a scăzut cu 9,7% în februarie, faţă de ianuarie, respectiv cu 14,1% comparativ cu februarie 2008.
Totodată, producţia de petrol a Rusiei s-a diminuat cu 2,2% în primele două luni din 2009, în ritm anual, ajungând la 78,2 milioane de tone. Luna trecută, producţia petrolieră a Rusiei s-a redus cu 3,7% faţă de februarie 2008.
Producţia de ţiţei şi gaze condensate a scăzut cu 2,2%, per total, în perioada de raportare, însumând 78,2 milioane de tone. Pe întreg anul 2008, producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei s-a redus cu 0,7%, la 487,6 milioane de tone.