"Gazprom" a analizat posibilitatea realizării ramurii de nord a "South Stream" prin România. Dar gigantul rus a renunţat la această opţiune deoarece ţara noastră nu a fost interesată de proiect, a declarat, la finele săptămânii trecut, purtătorul de cuvânt al "Gazprom", Serghei Kupriyanov, citat de "Moscow Times".
Rusia şi Ungaria au semnat, săptămâna trecută, un acord ferm de participare a ţării vecine la construcţia gazoductului "South Stream". Cele două ţări au agreat să pună bazele unui joint-venture pentru a construi conducta care va aduce gazul rusesc în Europa Centrală. Va mai fi construit şi un depozit de gaze cu o capacitate de circa un miliard de euro. Partea din conductă care va fi realizată pe teritoriul Ungariei va costa circa două miliarde de euro.
Cu ocazia semnării acordului, prim-ministrul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat: "Ungaria a realizat că nu are o altă alternativă decât să colaboreze cu Rusia. Consorţiul
Potrivit "Moscow Times", Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a denigrat, voalat, proiectul "Nabucco", spunând că poţi să construieşti şi cinci conducte, întrucât succesul proiectului este dat de sursa principală de alimentare.
"Nabucco" se vrea o alternativă la gazul rusesc, cu alimentarea Europei cu gaze din Marea Caspică şi Asia, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. "South Stream" aduce gazul rusesc pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, de unde se desprinde ramura nordică a conductei, prin Serbia şi Ungaria. Ramura Sudică alimentează Italia prin Grecia. Discuţiile dintre Rusia şi Grecia pe marginea acestui proiect sunt în derulare, a mai spus Serghei Kupriyanov.
1. Strategie energetica
(mesaj trimis de gygy în data de 03.03.2008, 17:24)
Cred ca trebuie sa fii tembel sa refuzi o oferta de colaborare de la cel mai mare producator de gaze din lume; trebuie sa fii si mai tembel sa-ti vinzi zacamintele proprii, deci suntem o adunatura de TEMBELI !