Generalul cu patru stele face stânga împrejur

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 5 septembrie

Sorin Rosca Stanescu

După ce a creat un orizont uriaş de aşteptare, pentru care Partidul Naţional Liberal, în generozitatea lui, a cheltuit aproape patru milioane de euro, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă face stânga împrejur. Şi nu mai bate pas de defilare. Ci pas de voie. Ne-a luat pe toţi prin surprindere. Aşteptam o capodoperă literară, iar Nicolae Ciucă ne asigură că este vorba doar despre un simplu fâs.

Ieri, într-o ieşire neaşteptată pe un post de televiziune, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă ne-a spulberat literalmente toate iluziile. Cartea "Un ostaş în slujba ţării", care a ieşit de sub tipar, dar nu a fost încă oficial lansată, nu reprezintă, din câte precizează domnul Ciucă, o capodoperă literară. Nu va primi vreun premiu. Este pur şi simplu o carte autobiografică obişnuită, despre un om obişnuit. În care acesta îşi publică amintirile, câte le mai are, din copilărie şi apoi cele legate de fulminanta sa carieră militară, la capătul căreia a ajuns preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi premier al României. Ne spune că între coperţile acestei lucrări nu vom găsi nimic senzaţional. Ci doar relatări despre viaţa şi cariera unui om obişnuit. Admirabilă şi exemplară modestia domniei sale!

Eu unul, care de mai multe ori m-am referit cu lux de amănunte la momente definitorii ale carierei personajului ajuns general cu patru stele şi primul ostaş al ţării, afirm acum şi aici cu toată sinceritatea că sunt dezamăgit. M-aş fi aşteptat de pildă ca, înainte de a se întoarce în copilăria sa modestă, când se hârjonea la picioarele părinţilor şi bunicilor, Nicolae Ciucă să debuteze printr-un capitol fulminant. În care să ne povestească cu subiect şi predicat cum a ajuns, prin intermediul televiziunii publice, să devină primul ofiţer superior român care, după cel de-al Doilea Război Mondial, a înregistrat o victorie fulminantă. Hăt departe, în Nasiriyah. Acolo unde, în fruntea ostaşilor săi, căci la acea dată nu se afla încă în fruntea ţării, a dus o bătălie pe viaţă şi pe moarte cu inamicii noştri, pe care a câştigat-o. Fix aşa cum l-a prezentat într-un reportaj al televiziunii publice finul eroului de la Nasiriyah. Un adevărat miracol. De teleportare în timp. Fiindcă cel ajuns ulterior general cu patru stele a cucerit şi a ocupat Nasiriyah la câteva luni bune după ce localitatea, transformată în câmp de luptă, fusese capturată de armata "marelui licurici". Dacă ne-ar relata cu subiect şi predicat acest episod palpitant al devenirii sale, cartea devenită faimoasă înainte de a se afla în librării ar merita cel puţin un premiu de excepţie pentru literatură science-fiction.

Un alt capitol pe care îl aştept, se pare în zadar, aparţine literaturii de investigaţie şi spionaj. Ajuns ministru al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a avut în directa sa subordonare şi deci responsabilitate serviciul secret al armatei. În mărinimia lor, românii au oferit acestui important departament bugete consistente, destinate între altele activităţii de spionaj militar, important într-o perioadă în care România, împreună cu aliaţii ei, s-a angajat în luptă pe mai multe fronturi de pe mapamond. Şi în timp ce pace, dar mai ales în timp de război, informaţiile sunt esenţiale. Ele salvează vieţi şi economisesc mari cantităţi de muniţie. Cu o singură condiţie însă. Ca informaţiile astfel obţinute de către agenţii serviciului secret al armatei, prin intermediul informatorilor locali bine plătiţi în acest scop, să fie corecte. E la mintea cocoşului că nu poţi valorifica informaţii fanteziste. Ei bine, o lungă perioadă de timp, capii serviciului secret al bravei noastre armate, care, repet, erau în subordinea directă a domnului Nicolae Ciucă, în loc să culeagă şi să furnizeze informaţii militare, au cules şi au furnizat poveşti. Reţeaua de informatori externi nu a existat. A fost doar o reţea a unor fantome. În schimb au existat ştatele de plată. Pentru că fantomele au fost plătite. La greu. Pe ştate fictive. Din ancheta desfăşurată de Parchetul Militar, până când a fost pusă şi aici batista pe ţambal, reiese că în repetate rânduri sute de mii de euro au intrat în realitate în buzunarele mai marilor serviciului secret. Până când uriaşul scandal a fost cât de cât muşamalizat, a fost totuşi întocmit un rechizitoriu, iar justiţia a acordat o condamnare. Interesant este, dacă vom găsi acest episod în cartea generalului Ciucă, să aflăm detalii despre implicarea soţiei sale, la acea dată contabil cu un grad militar inferior, fix la respectivul serviciu secret. După declanşarea anchetei penale, doamna Ciucă a ieşit pe neaşteptate la pensie. După muşamalizare, a revenit în grad de colonel. Şi, în scurt timp, la capătul prestidigitaţiei, a ieşit din nou la pensie, de astă dată cu o pensie substanţial mai mare. Să recunoaştem că descrierea unor asemenea episoade ar fi cât se poate de palpitantă şi de natură să-l ţină cu sufletul la gură pe cititor. De aici mai departe generalul Ciucă ne-ar putea proiecta pe o pârtie de schi din Munţii Carpaţi, unde l-ar descrie pe preşedintele României practicând acest frumos sport alb, într-un costum extrem de elegant, marcă străină. Costum provenit, conform informaţiilor din rechizitoriul procurorilor, tot din banii sustraşi în baza ştatelor fictive de plată ale unor spioni. O şpagă pentru preşedinte? Un preţ modest pentru muşamalizarea cazului? Şi pentru menţinerea în funcţie a generalului Ciucă şi, ulterior, pentru promovarea acestuia? Cu puţin talent, am putea deci lectura şi unul-două capitole în care ostaşul aflat în fruntea ţării ar putea să apară în postură de James Bond.

Cam la o astfel de carte, cu multiple valenţe literare, prezentată şi ambalată ca o capodoperă, mă aşteptam eu, până când iată, ieri, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă m-a lăsat cu buza umflată. Modest cum îi este felul, el ne asigură că din librării nu vom putea achiziţiona vreo capodoperă, ci o simplă relatare a unui om obişnuit, despre o viaţă cât se poate de obişnuită.

În aceste condiţii, după ce ni s-au administrat certitudinile de mai sus, mai rămâne să ne mai punem o singură întrebare. Dacă e vorba de o lucrare absolut obişnuită, care nici măcar nu are valenţe literare, de ce a fost necesar şi cum de a fost posibil ca Partidul Naţional Liberal, în plin an electoral, când trebuie să facă uriaşe eforturi financiare, să-i achiziţioneze generalului cu patru stele Nicolae Ciucă drepturile de autor, pentru o carte despre care suntem de acum asiguraţi că nu prea se va vinde şi să prăpădească în acest scop circa patru milioane de euro, într-o ţară în care niciodată până acum nu s-a mai întâmplat ca pe mai toate autostrăzile să fie instalate uriaşe panouri publicitare pentru o simplă carte.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Doar nu crede cineva cum ca Generalul ar trebui sa fie vreun Ion Slavici sau Liviu Rebreanu.Modestia Generalui este probabil transmisa si in paginile cartii .Fostul ambasador al SUA in Romania a facut o prezentare elogioasa lui Nicolae Ciuca la una dintre emisiunile la TV .Chiar daca nu este un orator desavirsit ca si Ionel Teodoreanu „per exemple ”Ciuca este singurul politician care poate ajuta Romania in caz de razboi .Intreg flancul de est al NATO este in razboi cu rusii .Cine altcineva poate conduce Romania ? Un oarecare civil, fie el si sef de partid, care nu are nici cea mai mica intelegere despre vreun razboi ,nu poate conduce Romania din postura de sef al Armatei romane functie oferita de Consttutie . Doar generalul Ciuca sau fostul numar 2 din NATO au minimal cunostiintele necesare si prieteniile necesare .Un tandem de acest fel , activat dupa alegerile prezidentiale , poate fi singurul benefic .Simion , Ciolacu , Sosoaca sau Lasconi nu au nici o treaba cu razboiul .In vremuri de pace acesti politicieni ,oarecum deveniti de ocazie, ar fi fost bineveniti .Acum este cu totiul altceva .Cetateanul va vota in cunostiinta de cauza .Un militar sau un fost numar 2 al NATO este solutia noastra .Toti ceilalti se intrec in a-si prezenta diploma de bacalaureat de parca asta ar fi vreo forma de inteligenta maxima .Geoana sau Ciuca nimeni altcineva nu poate conduce Romania .Va imaginati cum ar fi priviti toti ceilalti candidati daca ar striga miine :la lupta romani ? Ar fi un zimbet universal .

    1. cu regret iti zic . nu intelegi nimic din ceea ce se intimpla in jur

      Doamne fereste sa intre Romania in razboi, la ora actuala nu exista un politician cu viziune, Ciuca poate a fost (este) un bun militar, dar ca politician este praf, fara viziune, fara carisma, se balbaie, Din pacate nu avem nici acum un candidat de calibrul Nayib Bukele din El Salvador care sa imginga tara asta cu un pas mai inainte.

      ...

      D Geoana pastreaza aparenta de diplimatie si cavalerism pentru public, dar el e pion al unor forte externe, nu are ceea ce se cheama viziune si un colectiv de apropiati ca sa guverneze. Nu e bine sa subordonam din start tara altora, mai ales ca vedem care sunt consecintele finale, cam cum sunt cele din Ucraina. Ciuca e un om onest si in timp isi va forma echipa corecta din pnl care sa l si sustina.

    In ce priveste luptele din Afganistan, militarii romani erau sub comanda ofiterilor americani si deci operau functie de comanda primita, in ce priveste locul si obiectivele. Asa e organizarea in nato, nu? Nu au stat pe margine sunt mai mult de 30 militari romani morti in Afganistan si foarte multi invalizi care dovdxesc luptele acolo. Ma dezamagiti cu abordarea asta, plus ca acum armata incearca sa se modernizeze si sa creasca numeric si dvs tocmai sabotati acest efort. Ofiterii care au fraudat sunt condamnati, altii nu au fost citati, ce rost au aluziile astea rautacioase?! E o lovitura joasa la fel cum Geoana l a placat pe general ca sa participe la finalul summitului din Washinggton in iulie!

    1. Sunt eroi dar nu sub comanda generalului

    Cetateanul va vota doar persoana care are cunostiinte temeinice despre razboi si despre abordarea politica intr-un context cu mult mai larg decit simpla confruntare electorala din Romania .Nu poti vota un civil care este total pe dinafara atunci cind se pune problema apararii tarii si a confirmarii relatiilor internationale atasate .Nu putem vota nici fosti afaceristi mediocri , nici primarii de comune olecuta mai mari redenumite orase sau tot felul de presupusi patrioti ce habar nu au de contextul general in care ne aflam .Tara poate fi distrusa(dusmanii abia asteapta) daca o lasam pe mina unor naivi .

    Poate preferați oameni ca ciolacu, Simion. Nu va mai niciodată președinte un PSD ist și nici un copil din flori ai foștilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb