Germania a făcut greşeli în efortul său de a sprijini Ucraina, trimiţând "prea târziu" armele necesare forţelor ucrainene după invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, a recunoscut duminică ministrul economiei german Robert Habeck, conform dpa.
Germania a "întârziat întotdeauna" cu livrările sale de arme, a declarat Habeck în cadrul talk show-ului "Miosga" de la postul public de televiziune german ARD. în care şi-a exprimat regretul în legătură cu întârzierea livrărilor de tancuri Leopard şi a declarat că această strategie se repetă acum cu privire la livrarea rachetelor Taurus, livrări cărora cancelarul Olaf Scholz li se opune cu fermitate.
Habeck s-a declarat în favoarea trimiterii de sisteme Taurus Kievului, dar a menţionat în acelaşi timp că este nevoie de prudenţă şi calm în această privinţă.
Ministrul, de asemenea vicecancelar, a susţinut recenta convorbire telefonică a lui Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a provocat critici puternice din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a altor lideri occidentali.
În cadrul dezbaterii televizate, Habeck s-a întrebat cum ai putea fi implicat în discuţii despre conflict dacă nu vorbeşti cu părţile aflate în conflict. Convorbirea lui Scholz cu Putin a fost prima după aproape doi ani.
Germania a trimis Ucrainei un nou pachet de ajutor militar săptămâna trecută, o listă actualizată a armelor furnizate de Berlin Kievului fiind publicată pe site-ul guvernului german miercuri, 20 noiembrie, potrivit postului de radio Deutsche Welle în limba rusă.
Noul pachet de ajutor cuprinde patru obuziere autopropulsate PzH 2000 şi şapte obuziere M109, 41.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm, 47 de vehicule blindate rezistente la mine, vehicule de desant Caracal şi alte tipuri de echipamente pentru a respinge agresiunea Kremlinului, detaliază postul de radio citat.
Numărul cetăţenilor germani care aprobă asistenţa militară pentru Ucraina a scăzut cu 9% pe parcursul anului în curs şi a ajuns la 57%, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat la 12 noiembrie de Institutul Verian, comandat de Fundaţia germană Korber-Stiftung. În acelaşi timp, 45% dintre cei intervievaţi văd războiul din Ucraina drept cea mai mare provocare geopolitică.
Aproximativ jumătate (47%) dintre respondenţi sunt pentru ca Ucraina să continue lupta până când îşi va recupera toate teritoriile ocupate de Rusia. În acelaşi timp, 43% dintre cei consultaţi consideră că Kievul ar trebui să îşi ia rămas bun de la o parte din teritoriul său recunoscut internaţional şi, prin urmare, să încerce să pună capăt războiului, conform sondajului citat.
Opinia Cititorului