Germania are cel mai ridicat excedent bugetar din ultimii 25 de ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2016

Germania are cel mai ridicat excedent bugetar din ultimii 25 de ani

Germania a înregistrat, anul trecut, cel mai ridicat excedent bugetar de la reunificarea ţării, în 1990, anunţă Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite AP, conform Agerpres.

Guvernele federale, de stat şi locale, au acumulat un excedent bugetar de 19,4 miliarde de euro (21,5 miliarde de dolari) anul trecut, faţă de un surplus de 8,9 miliarde de euro în 2014. Precedentul record, de 18,2 miliarde de euro, a fost înregistrat în anul 2000.

Excedentul din 2015 s-a ridicat la 0,6% din PIB, dublu faţă de nivelul de 0,3% din PIB din 2014.

În ianuarie, Ministerul german de Finanţe a raportat un excedent bugetar federal aferent lui 2015 de două ori mai ridicat decât estimările iniţiale, datorită veniturilor record din taxe şi a ratelor scăzute ale dobânzilor.

Excedentul bugetar federal al Germaniei s-a situat la 12,1 miliarde de euro (13,1 miliarde de dolari) anul trecut, faţă de 6,1 miliarde de euro estimat recent de Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat că intenţionează să utilizeze excedentul din 2015 la finanţarea costurilor asociate cu fluxul de refugiaţi. În Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanţi de azil în 2015.

Oficialul a adăugat că şi în bugetul pe 2016 este prevăzută obţinerea unui excedent bugetar, datorită situaţiei solide a pieţei forţei de muncă.

Menţionăm că economia Germaniei a înregistrat un avans de 0,3% în trimestrul al patrulea din 2015, cheltuielile statului cu refugiaţii şi investiţiile mai ridicate compensând declinul exporturilor, potrivit Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

În trimestrul al treilea din 2015, PIB-ul Germaniei a înregistrat tot o expansiune de 0,3%, în timp ce în precedentele trei luni creşterea a fost de 0,4%.

În ritm anual, în perioada octombrie - decembrie 2015, avansul economiei germane a fost de 1,1%.

"Situaţia economică a Germaniei a fost caracterizată, în 2015, de o creştere solidă şi consistentă, în special datorită cererii interne", conform Destatis, care confirmă şi avansul de 1,7% înregistrat de cea mai mare economie europeană pe ansamblul anului trecut.

Încrederea companiilor germane în economie a scăzut în februarie, pentru a treia lună consecutiv, atingând cel mai redus nivel din decembrie 2014, din cauza temerilor privind evoluţia economiei mondiale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Institutul de Cercetare Economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a scăzut la 105,7 puncte în februarie, de la 107,3 puncte în ianuarie. Analiştii aşteptau un avans până la nivelul de 106,7 puncte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La noi in Romania cresterea economica este mai mare in 2015....suntem pe primul loc in UE d.p.d.v. %..iar nivelul de trai a scazut.... Asta da strategie.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb