Germania cere UE să impună sancţiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi

G.U.
Internaţional / 3 octombrie 2020

Germania cere UE să impună sancţiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi

Ministrul german de externe Heiko Maas a lansat astăzi un apel către Uniunea Europeană să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic interzis pe plan internaţional, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Navalnîi a fost externat la 23 septembrie de la clinica berlineză Charite, unde a fost în comă artificială mai multe săptămâni. El a fost adus în Germania de la spitalul din oraşul siberian Omsk, după ce i se făcuse rău brusc în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova. Echipajul a decis să aterizeze de urgenţă la Omsk, unde Navalnîi a fost preluat de o ambulanţă, al cărei echipaj i-a acordat primele îngrijiri şi i-a salvat viaţa. Medicii germani susţin că în urma testelor au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic rusesc conceput în anii 1970-1980 în laboratoarele armatei sovietice.

Germania, Franţa şi alte ţări occidentale au cerut explicaţii Kremlinului pentru îmbolnăvirea subită a lui Navalnîi. Rusia susţine că nu a văzut nicio probă care să demonstreze că acesta ar fi fost otrăvit şi neagă implicarea sa în vreun atac împotriva opozantului.

"Sunt convins că nu există nicio cale de a evita sancţiunile ', a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat site-ului de ştiri t-online.

"Sancţiunile trebuie să fie întotdeauna punctuale şi proporţionate. Dar o încălcare atât de gravă a Convenţiei internaţionale privind armele chimice nu poate rămâne fără răspuns. Suntem de acord în această privinţă la nivel european', a adăugat Maas.

Germania exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Liderii celor 27 de state membre ale blocului comunitar vor discuta care va fi reacţia lor şi despre posibilele sancţiuni împotriva Rusiei la următorul lor summit preconizat pentru 15-16 octombrie.

"Dacă rezultatul laboratoarelor german, suedez şi francez se va confirma, va exista un răspuns clar din partea UE. Sunt sigur în legătură cu aceasta", a spus Maas.

Cazul Navalnîi a tensionat şi mai mult relaţiile între Moscova şi o serie de ţări occidentale. Germania s-a confruntat cu cereri de a îngheţa gazoductul Nord Stream 2, aproape finalizat, destinat să transporte mai multe gaze ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică.

Întrebat dacă sancţiunile europene împotriva Rusiei ar trebui să includă Nord Stream 2, Maas a indicat că peste 100 de companii europene sunt implicate în acest proiect, jumătate dintre ele în Germania.

"Mulţi lucrători europeni ar avea de suferit în urma îngheţării şantierului", a remarcat ministrul german.

Nord Stream 2 este un proiect al gigantulului gazier rusesc Gazprom, jumătate din finanţarea sa fiind asigurată de compania Uniper şi de unitatea Wintershall a BASF din Germania, de societatea anglo-olandeză Shell, de OMV din Austria şi Engie din Fra

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai atunci cum vreti sa-i sanctionati daca nu renuntati la acest proiect?Eu propun sa-l puneti pe Putin la colt,cu mainile ridicate,in genunchi pe coji de nuci.Ii mai altoiti si cu o nuia peste maini daca nu se conformeaza.

    Americanii încearcă sa ii facă greutăți lui Putin:mai prin Ukraina, mai Belarus, prin Nagorno-Karabach, ba cu Navalnii și alți "oponenți" de aceeași calitate. În același timp ii împinge pe cei din UE sa între în joc de partea lor. Ăștia doar nu or fi prosti să-și trădeze interesele pt un neica nimeni Navalnii și, ca atare se prefac ca fac ce le cere partenerul transatlantic.

    Celor din UE le e mai drag gazul rusesc decit cel american. Oricum UE se implica în noul aranjament de putere mondial, către China și Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb