Germania, principalul câştigător european al crizei

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2012

Câştigurile din exporturile indus­triei constructoare de maşini germane, depăşesc cu mult costurile cu salvarea economiilor europene ale aceluiaşi stat, arată "Bloomberg", într-un articol publicat ieri.

Cu 60% dintre mărfuri care merg pe pieţe din afara zonei euro, exportatorii germani câştigă, anul acesta, 100 miliarde euro de pe urma mondei depreciate, de 10 ori mai mult decât contribuie la fondul de salvare al Uniunii Europene, de 8,7 miliarde euro, potrivit lui Nathan Sheets, economist al "Citigroup", citat de site-ul american.

Odată cu adoptarea euro în 1999, exporturile Germaniei au crescut cu 120%, iar cele ale Italiei şi Greciei cu numai 40%, respectiv 30%, arată Bloomberg.

Germania înregistrează creşteri mai puţin accelerate cu costurile forţei de muncă, beneficiind, implicit, de un nivel mai ridicat al competitivităţii. În eventualitatea înlocuirii euro cu marca germană, acest avantaj ar conduce la aprecierea mărcii cu 20% faţă de dolar, potrivit calculelor economistului "Citigroup".

În raport cu celelalte economii europene, stabilitatea îi aduce Germaniei costuri de finanţare negative pentru obligaţiunile pe 2 ani (-0.04%). Pentru acelaşi termen, Italia înregistrează costuri de 3,8%, arată datele Bloomberg.

În timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit ieri perspectiva de creştere a Germaniei pentru 2012 la 1%, media europeană rămânând negativă, politicienii de la Berlin nu dau semne că vor să folosească prea multe resurse financiare pentru a-şi salva partenerii europeni.

Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, a ameninţat că va retrage sprijinul grupului său pentru coaliţia cancelarului Angela Merkel, dacă vor continua concesiile pentru anumite state europene. Citat de EUobserver, domnia sa şi-a exprimat teama că, inevitabil, pieţele vor pune toată responsabilitatea salvării (n.r. băncilor şi statelor) pe umerii Germaniei.

Fără sprijinul CSU, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) condusă de cancelarul Merkel, va pierde majoritatea în Bundestag.

Şi hotărârea Curţii Constituţionale germane asupra constituţionalităţii tratatului fiscal şi a Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a fost amânată până în septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb