GERMANIA ŞI FRANŢA PROPUN PLAFON PENTRU NPL: Băncile din UE - să aibă maxim 5% credite neperformante

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iunie 2018

Băncile din Uniunea Europeană ar trebui să reducă ponderea creditelor neperformante la maximum 5% din volumul total al creditelor, conform propunerii făcute, ieri, de Germania şi Franţa într-un document comun, o recomandare care ar putea să oblige o parte dintre statele din UE să urgenteze procedurile de vânzare a creditelor neperformante, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Documentul, adoptat înaintea summitului UE din perioada 28-29 iunie, precizează că toate băncile europene ar trebui să îşi fixeze ca obiectiv o reducere a ponderii creditelor neperformante la maxim 5%.

Tot acesta precizează că autorităţile competente vor defini strategiile individuale pentru reducerea stocurilor de credite neperformante pentru băncile relevante.

Acest plafon recomandat privind creditele neperformante ar fi o lovitură pentru Italia şi alte state unde băncile deţin stocuri importante de credite neperformante. În medie, expunerea brută a băncilor italiene pe creditele neperformante este de 11,1%, în timp ce în Grecia este de 44,9% iar în Cipru este de 38,9%. De asemenea, expunerea este mai mare decât ţinta sugerată de 5% în ţări precum Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Portugalia, Slovenia, Polonia şi România, conform datelor din luna decembrie ale Autorităţii Bancare Europene.

La nivelul Uniunii Europene, expunerea medie a băncilor pe creditele neperformante este de 4%. În Germania şi Franţa este sub media din UE, dar unele bănci au o expunere mult mai mare.

Italia, ţară ale cărei bănci au cel mai mare stoc de credite neperformante din UE, în cifre absolute, şi-a redus volumul creditelor neperformante în ultimele luni, însă a atras atenţia în repetate rânduri asupra urgentării procesului, pentru a evita costurile excesive suportate de bănci.

În schimb, planul franco-german intenţionează să urgenteze procedurile de vânzare a creditelor neperformante. "Statele membre şi băncile care nu respectă aceste obiective vor adopta măsuri specifice cu privire la regimurile lor de insolvenţă pentru a atinge aceste obiective într-o perioadă scurtă de timp", se arată în document.

Germania şi Franţa consideră că reducerea stocului de credite neperformante este o condiţie crucială pentru avansul uniunii bancare europene, care ar implica o plasă comună de siguranţă pentru un fond bancar destinat băncilor cu probleme şi asigurarea comună a depozitelor bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb