Gheorghe Călburean vrea centrală electrică de opt milioane de euro

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2010

"În câţiva ani, piaţa se va reorienta către producerea de energie electrică din ape geotermale", a declarat Gheorghe Călburean.

"În câţiva ani, piaţa se va reorienta către producerea de energie electrică din ape geotermale", a declarat Gheorghe Călburean.

Omul de afaceri Gheorghe Călburean, şeful Grupului de firme "Dafora", vrea să intre în afacerile cu energie electrică obţinută din ape geotermale, convins că aceasta este una dintre direcţiile strategice de business spre care se vor reorienta jucătorii din energie în perioada ur-mătoare. Călburean controlea-ză, prin intermediul "Dafora Turism", 96,68% din "Transgex" Oradea, una dintre cele mai mari companii axate pe exploa-tarea apelor geotermale din ţara noastră. "Trans-gex" utilizează deja apa geotermală pentru încălzirea oraşului Beiuş, din vestul ţării.

Planurile lui Călburean iau în calcul construcţia unei centrale electrice de maxim 4MW, care să facă conversia căldurii geotermale în energie electrică. Costul unei astfel de centrale electrice ar putea depăşi opt milioane de euro. Omul de afaceri spune că discuţiile pentru realizarea proiectului sunt înaintate, depăşind de mult stadiul de simplă intenţie.

"În câţiva ani, piaţa se va reorienta către producerea de energie electrică din ape geotermale. Noi deţinem trei sonde de ape geotermale pentru temperaturi de peste 120 de grade, şi două sonde de reinjecţie a apei în sol în perimetrul Borş. Avem mai multe discuţii ca să punem în practică planurile de obţinere a energiei electrice. Vom concretiza aceste planuri, sunt trecute în stragia de business a companiei pentru următoarea perioadă", a spus, Gheorghe Călburean.

În prezent, conducerea "Transgex" negociază cu mai multe companii specializate în exploatarea de ape geotermale pentru pregătirea studiului de fezabilitate al viitoarei centrale electrice, investiţie estimată la opt milioane de euro.

Alin Iacobescu, directorul general al "Trans-gex" Oradea a declarat: "Suntem în discuţii cu islandezii de la Mannvit pentru studiul de fezabilitate pentru că ei sunt cei mai buni pe ape geotermale. Avem discuţii de asemenea şi cu potenţiali finanţatori, am vrea să atragem în acest proiect firmele care poluează mult, precum "Romgaz" şi "Petrom", nevoite să achite, în prezent, o taxă de poluare". Printre partenerii de discuţie ai "Transgex" se află şi o companie din Statele Unite, deţinătoare de tehnologie pentru producerea de energie electrică din căldură geotermală: "Cei din State studiază planurile noastre, dar lor investiţia li se pare cam mică în condiţiile în care se uită după centrale electrice de cel puţin 10MW", a mai spus directorul general al "Transgex".

Conducerea companiei a luat în calcul utilizarea fondurilor europene pentru achiziţionarea tehnologiei necesare şi construcţia centralei electrice, dat fiind faptul că producţia de energie neconvenţională este încurajată de Bruxelles. Alin Iacobes-cu ne-a spus: "O posibilă sursă de finanţare sunt fondurile europene pentru energiile neconvenţionale sau fondurile de mediu, în condiţiile în care 50% din valoarea unui proiect pe energie verde este nerambursabilă. Problema este că şi aşa trebuie să faci rost de întreaga sumă necesară punerii în practică a proiectului, să îl realizezi, după care să aştepţi să îţi vină banii de la UE".

"Transgex" este listată pe piaţa Rasdaq, sub simbolul TRNG. Compania are o capitalizare bursieră de 13,31 milioane de lei, potrivit preţului de 2,5 lei/acţiune înregistrat în şedinţa de la începutul lunii mai.

Călburean ar vrea 5% din Romgaz, dar nu are cu ce

Promisiunea guvernului că va lista maxim 15% din producătorul de gaze naturale "Romgaz" Mediaş a atras interesul omului de afaceri Gheorghe Călburean. Călburean, fost director în cadrul "Romgaz", a preluat participaţia majoritară la "Dafora", în contextul scoaterii acesteia la privatizare, în 1995. Până atunci, "Dafora" a făcut parte din "Romgaz", ocupându-se de activitatea de foraj.

Anul trecut, contractele pe care "Dafora" le-a câştigat de la "Romgaz" au reprezentat pes-te 40% din cifra de afaceri a companiei.

"Suntem interesaţi să cumpărăm acţiuni la "Romgaz", dar problema este că nu prea avem cu ce. Noi avem acţiuni şi la "Transgaz", însă am ajuns la concluzia ca dacă nu ai 5% dintr-o companie, nu prea te ajută la nimic", a spus Gheorghe Călburean, cu părere de rău.

Acesta spune că este dispus să vândă din afacerile pe care le are, singurul impediment fiind că eventualii cumpărători nu prea îşi fac apariţia. Gheorghe Călburean are participaţii majoritare în afaceri cu domenii diferite de activitate, precum energie, turism, alimentară etc.

"Eu aş vrea să vând, dar cui? În niciun caz nu aş renunţa însă la "Dafora" sau Condmag. La altele, m-aş mai gândi", a adăugat omul de afaceri.

Acesta a investit, în urmă cu trei ani, 16 milioane de euro într-o instalaţie de foraj de ultimă tehnologie, produsă de compania germană Bentec. A durat, însă, mai bine de doi ani până când instalaţia a fost livrată companiei "Dafora", în a doua parte a anului trecut, caracterizată drept "cea mai proastă perioadă posibilă", de către Gheorghe Călburean. Acesta a spus: "Ştiam că va dura maxim 24 de luni până când instalaţia va fi gata şi că este un risc să o comandăm, însă nimeni nu a realizat că va veni criza şi că vor scădea comenzile. Am ofertat-o la toţi clienţii noştri, şi am încheiat contractul cu "Petrom" pentru o sondă din judeţul Bacău. Am concurat pentru această lucrare cu companii din afară, însă noi am oferit preţul cel mai bun. Sperăm că "Petrom" va încheia contracte pe perioade mai mari, de un an-doi, pentru că nu poţi lucra cîteva luni şi apoi să stai pe bară jumătate de an până la viitoarea lucrare".

Contractul cu "Petrom" este programat să se des-făşoare pe o perioadă de crica trei luni de zile. Acesta este primul contract pe care "Dafora" l-a încheiat cu "Petrom" după mai bine de un an de zile.

Goana după contracte pe pieţele internaţionale

Întrucât "Romgaz" şi "Petrom" scot puţine contracte la licitaţie, conducerea "Dafora" este nevoită să-şi caute de lucru în statele din jurul nostru. Soarta pare să zâmbească societăţii în Crimeea, Ucraina unde compania ar putea să înceapă să foreze pentru două companii internaţionale. Contractele cu aceste companii sunt estimate la 10 milioane de dolari, urmând să fie încheiate săptâmânile viitoare.

"Trebuie să ne zbatem mai mult", este de părere Gheorghe Călburean, preşedintele-director general al "Dafora", adăugând: "La sfârşitul lunii aşteptăm un răspuns din Bulgaria privind nişte contracte acolo. Ne mai interesea-ză piaţa forajului din Kuweit şi din Irak, am transmis deja că ne interesează să lucrăm în Irak, dar trebuie să vedem exact care sunt condiţiile şi în ce parte a Irakului. Am trimis oferte şi la companii din Austria, dar pe partea de ape geotermale".

Prezenţa pe Bursă aduce costuri suplimentare pentru Dafora

Călburean a investit 16 milioane de euro într-o instalaţie de foraj

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb