GHEORGHE FALCĂ:  "Avem speranţe motivate şi pentru aderarea la Schengen"

G.D.
Politică / 23 noiembrie 2022

 "Avem speranţe motivate şi pentru aderarea la Schengen"

Eforturile preşedintelui Iohannis şi ale guvernelor PNL - care din 2019 şi până azi au reuşit să repare stricăciunile imense aduse României în epoca lui Dragnea - dau roade, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel, Comisia Europeană a recomandat ieri Consiliului - şefilor de stat şi de guvern din UE - dar şi Parlamentului European, renunţarea la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) impus României acum 15 ani.

Potrivit sursei citate, aşa cum am cerut şi eu mereu şi aşa cum este normal, României i se va aplica mecanismul comun de sancţionare a ţărilor, atunci când nu respectă statul de drept, denumit Rule of Law, existent şi în cazul celorlalte state membre UE. Intrăm, aşadar, în normalitate.

"Acest lucru, ţin să precizez, nu înseamnă însă finalul eforturilor noastre! Înseamnă însă, lucru esenţial, că ne aşezăm acolo unde, după eforturile PNL, ne este locul, alături de statele care îşi asumă protejarea şi promovarea Justiţiei în conformitate cu valorile noastre europene comune. La fel ca şi integrarea europeană, la fel ca şi democraţia, protejarea statului de drept nu este o ţintă ci un proces permanent, iar garanţia PNL este aceea că România nu va mai face niciodată paşi înapoi!

Facem însă paşi înainte, iar unul dintre cei mai importanţi paşi făcuţi de România în guvernarea liberală a fost repararea Legilor Justiţiei, care au fost promulgate săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis. Comisia de la Veneţia a transmis deja că ele merg în direcţia cea bună şi apreciază faptul că "nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA." Este o formulare care, dincolo de cuvinte, spune multe despre cât de mult am progresat, despre câtă dreptate a avut preşedintele Iohannis să se opună încercărilor de arestare a Justiţiei de către partidul lui Dragnea, despre cât de mare a fost riscul dar şi despre cât de important este rezultatul obţinut pentru toţi românii", precizează Gheorghe Falcă.

Noul mecanism comun, de "condiţionalitate", este o procedură aflată în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE către o ţară membră în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. Este şi obiectul de activitate al Parchetul European EPPO).

Discuţiile despre crearea unui sistem de verificare unitar au început încă din mandatul trecut al Parlamentului, iar eu cred şi am susţinut din 2019 încoace, atât la Bruxelles cât şi la Strasbourg, că este corect şi important ca toate statele membre să fie monitorizate pentru eventuale încălcări, cum este cazul Ungariei acum.

România a demonstrat, de când avem o guvernare PNL, că este o democraţie matură şi în trei ani de zile iată că discutăm de realitatea ridicării MCV dar şi despre aderarea foarte probabilă la Schengen! Românii şi PNL au creat astfel o alianţă puternică pentru a menţine cu toată forţa, dar şi cu rezultate, parcursul nostru european, singurul de care avem nevoie, alături de apartenenţa noastră la NATO!

"Şi mai doresc să punctez un lucru pe care îl consider important: un mecanism european care să protejeze interesele financiare ale europenilor este extrem de necesar - din păcate există foarte multe derapaje faţă de statul de drept şi în state membre mai vechi şi mai dezvoltate - iar eu cred că în acest caz România, după 15 ani de MCV, va putea fi chiar un mentor pentru restul statelor în gestionarea unui astfel de mecanism, de data aceasta aplicat tuturor ţărilor UE! Şi nu este puţin lucru.

Nu în ultimul rând, mă bucur de asemenea că motivul sau scuza MCV nu va mai putea fi invocat în cazul aderării noastre la Spaţiul Schengen, deşi tehnic vorbind cele două nu au nicio legătură. Dar se pare că pentru unele jocuri politice interne, din anumite state, a fost o realitate convenabilă.

Iată aşadar că ea nu mai există, iată cu prin eforturile preşedintelui României şi ale guvernului PNL intrăm în normalitate şi, sperăm noi, vom reuşi curând şi aderarea la Schengen. Aşa cum am spus de multe ori, noi de facem datoria şi se vede. Parlamentul European şi Comisia Europeană a spus de multe ori: România îndeplineşte toate criteriile pentru Schengen aplicate celorlalte ţări. A venit vremea ca şi liderii UE să îşi facă datoria faţă de România", mai menţionează Gheoghe Falcă în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Veto : rămân fără oițe !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb