GHEORGHE IACIU, IMPACT CONTRACTOR & DEVELOPER: "Polul suport pe care ne bazăm pentru finanţarea proiectelor este Bursa de Valori Bucureşti"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2020

Gheorghe Iaciu

Gheorghe Iaciu

"Pentru următorii patru ani, strategia companiei ţinteşte dezvoltarea la nivel naţional; nu excludem extinderea în afara graniţelor ţării, după 2024"

Conducerea Impact Contractor & Developer (IMP) are în vedere toate opţiunile pe care le oferă Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru finanţarea proiectelor pe care le va dezvolta compania între 2021 şi 2024, ne-a spus Gheorghe Iaciu, ce deţine aproape 59% din dezvoltatorul imobiliar.

Afirmaţia omului de afaceri vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Impact a decis lansarea unui plasament privat pentru o emisiune de obligaţiuni de şase milioane de euro, cu posibilitatea majorării la cincisprezece milioane de euro, titluri ce ulterior vor fi listate la BVB. La finele lunii aprilie, acţionarii companiei aprobaseră ca Impact să emită obligaţiuni cu o valoare nominală totală de cel mult 100 milioane de euro.

"Această emisiune de obligaţiuni este un prim pas, pentru că nu putem să luăm o sută de milioane deodată. Implementarea proiectelor are un anumit ritm, aşa că şi emisiunile de obligaţiuni se vor face în paşi", spune Gheorghe Iaciu.

Pe lângă titluri obligatare, Impact are în vedere şi majorări de capital prin emisiuni de acţiuni noi sau distribuire de acţiuni gratuite din profiturile acumulate ale firmei, punctează acţionarul dezvoltatorului imobiliar, adăugând: "Polul suport pe care ne bazăm pentru finanţarea proiectelor este Bursa de Valori Bucureşti".

Momentan, Impact are anumite limitări în ceea ce priveşte finanţările, ca urmare a rating-ului pe care-l poate obţine, în condiţiile în care toate business-urile sale sunt în România, spune Iaciu.

"Noi avem «B-» cu perspectivă stabilă, atribuit în 2019 şi confirmat în 2020. Dar pe acest rating fondurile de pensii, de exemplu, nu pot să investească. Este o situaţie care apare pentru că dimensiunea companiei este prea mică. Apoi, rating-ul nostru nu poate fi decât sub rating-ul ţară", explică acţionarul Impact.

Pe lângă instrumente ale pieţei de capital, pentru proiectele pe care la are în derulare sau pe care vrea să le demareze, Impact va apela şi la finanţare prin sistemul bancar, mai spune Gheorghe Iaciu.

"Am dezvoltat o relaţie simbiotică cu băncile. Ei ne finanţează când construim, dar ne finanţează şi cumpărătorii. Noi trebuie să facem o execuţie perfectă, astfel încât să armonizăm interesele tuturor (...). Avem certitudinea că vom obţine finanţare şi acum, din partea sistemului bancar", a punctat acţionarul Impact.

Din punctul său de vedere, compania a trecut printr-o fază de consolidare, de pregătire pentru creştere, iar acum se doreşte intrarea într-o nouă fază.

"În momentul de faţă toate terenurile au PUZ-uri, pentru unele avem autorizaţie de construire iar altele sunt în diverse faze de autorizare. Totodată, există premise de a face achiziţii, de a dezvolta noi proiecte. Astfel că, avem ce să facem cu banii atraşi", subliniază Gheorghe Iaciu.

Legat de planurile de dezvoltare ale Impact, omul de afaceri spune că, pentru următorii patru ani, strategia companiei ţinteşte dezvoltarea la nivel naţional.

"Dar, nu excludem extinderea în afara graniţelor ţării, după 2024. Depinde ce cum vom evolua în plan naţional, cât de puternici vom fi şi dacă vor exista cu adevărat beneficii", a punctat Gheorghe Iaciu, adăugând: "Pentru noi ar fi în mod clar o evoluţie la un alt nivel, ceea ce presupune active mai mari. Dar vom rămâne pe principiul «pure play (n.r. o companie care se concentrează exclusiv pe un anumit produs sau serviciu)», adică tot rezidenţial. Trebuie să avem o anumită reprezentativitate naţională pentru a putea considera, eventual, dezvoltări dincolo de graniţele ţării".

Din punctul de vedere al dimensiunii, cel mai amplu proiect al Impact Contractor este Greenfield, cu o suprafaţă totală de 600.000 metri pătraţi, fiind planificate peste 7.000 de locuinţe. Proiectul a demarat încă din 2007 şi include cinci faze, în prezent fiind în implementare faza a patra, ce se va încheia în 2024, în timp ce faza a cincea va demara în 2023 şi se estimează că va fi gata în 2028.

"Vrem să dezvoltăm proiectul Greenfield ca un proiect «green». Promovăm tot ce înseamnă amprentă scăzută de carbon. Spaţiile verzi depăşesc 30%, care este cerinţa minimă. De asemenea, încercăm să oferim toate serviciile esenţiale de care au nevoie oamenii. Amprenta de clădire verde certificată este un deziderat pe care-l avem pe termen lung. Dar nu este vorba doar despre faptul că Greenfield este amplasat în jurul pădurii Băneasa, pentru că-l vom extinde şi la alte proiecte, cum ar fi cel din Bulevardul Timişoara, sau la proiectele din Constanţa şi Iaşi", spune Gheorghe Iaciu, estimând că investiţiile totale la Greenfield se ridică la circa 500 milioane de euro.

Proiectul din Bulevardul Timişoara (Greenfield Timişoarei), unde dezvoltatorul imobiliar deţine citca 26 de hectare de teren, va avea unsprezece faze de dezvoltare, ce se vor derula între 2025 şi 2028.

Un alt proiect foarte important al Impact este Ansamblul Luxuria, dezvoltat pe o suprafaţă de 22.500 de metri pătraţi şi cuprinde 630 de apartamente, în nouă clădiri de P+8, P+11, P+12. Proiectul, ce a demarat în aprilie 2018, are trei faze şi va fi finalizat în aprilie 2021.

"Este un proiect despre care credem că ne lărgeşte plaja de cumpărători. Primul embrion a fost dezvoltat la locaţia din Domenii, iar investiţia este de vreo 70 de milioane de euro plus TVA. Aici am împins finisajele către zona de lux. Am creat apartamente mai spaţionase, am flexibilizat utilizarea spaţiului. (...) De asemenea, folosim studii de însorire, adică nu supraaglomerăm construcţiile. Asta înseamnă o utilizare mai scăzută a terenului, dar un beneficiu pentru clientul final. Totodată, am adăugat şi servicii de concierge, care înseamnă spaţii comune de business, zonă de sport etc. Serviciile pot fi extinse până la orice nivel, dar bineînţeles că acestea influenţează costul de operare", spune Gheorghe Iaciu.

Impact intenţionează multiplicare proiectului Luxuria în Bucureşti, pe Bulevardul Barbu Văcărescu, unde deţine un teren de 2,5 hectare. Luxuria Barbu Văcărescu va fi dezvoltat în patru faze, între 2023 şi 2028.

La Constanţa, compania are în derulare Boreal Plus, continuarea proiectului iniţial Boreal început de Impact în Bulevardul Tomis. Ansamblul, ce se va întinde pe o suprafaţă de 43.000 de metri pătraţi, include trei faze şi urmează să fie finalizat în 2024.

"Conceptul iniţial era cu vile şi am adăugat partea de apartamente, iar lucrările au început luna aceasta (...) De asemenea, intenţionăm să achiziţionăm teren în Constanţa, pentru un proiect de tip Luxuria", a precizat Gheorghe Iaciu, estimând că investiţia la Boreal se ridică la circa 55 milioane de euro.

La Iaşi, în Copou, Impact a cumpărat recent un teren de 24,300 de metri pătraţi, dar omul de afaceri spune că are o promisiune pentru încă 25.000 de metri.

"Asfel, facem conceptul pentru 50.000 de metri pătraţi, şi în primă fază sunt 1.100 de apartamente. Tot traficul va fi subteran, iar zona verde va reprezenta aproximativ 42% din suprafaţa totală. Este un proiect Greenfield, iar investiţia estimată se ridică la circa 65 milioane de euro", spune Gheorhe Iaciu, adăugând: "Oraşul Iaşi este un pol regional de dezvoltare şi credem că are un potenţial uriaş. De aceea, vrem să nu ne oprim doar la proiectul din Copou, ci vrem să mai facem achiziţii şi să implementăm un proiect Luxuria în centrul oraşului".

Greenfield Copou este un proiect cu trei faze de dezvoltare, ce se realiza între 2021 şi 2024.

Conform estimărilor Impact Contractor & Developer, dezvoltările rezidenţiale ale companiei aflate în construcţie şi în fazele de autorizare ar urma să genereze venituri de 407 milioane de euro şi profituri brute de 150 milioane de euro în perioada 2021-2024.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Felicitari

    O companie FOARTE serioasa 

    Succes in continuare

    1. ”Succes in continuare” in sifonarea BRK

      ''''''' BRK '''''', D-LE , NU E O ACTIUNE , CI O RUINA !!! MAI MEREU , A FOST O RUINA !!! E O VACA DE LAPTE , DOAR PENTRU CONDUCEREA ACESTEI SOCIETATI , SI PENTRU ANGAJATI !!! IN NICI UN CAZ , PENTRU ACTIONARII CINSTITI , CARE AU ALES SA MEARGA ALATURI DE EI , CUMPARANDU-LE ACTIUNILE !!! LA FEL CA EI , ESTE SI COMPA , SI ROMPETROL RAFINARE , etc , NISTE COMPANII DE TIP '''''' BALAST ''''''', SI MOARTE PENTRU BURSA !!!

      Ce treaba are imp cu brk?

      Lanseaza un REIT pe care vor sa-l listeze si BRK o sa-l administreze sau cam asa ceva.

      toate actiunile sunt bune, la pretul potrivit pentru fiecare si pe termenul potrivit pentru fiecare investitor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb