GHEORGHE PIPEREA ANUNŢĂ: Deputatul Zamfir va depune un proiect de abrogare a imunităţii conducerii BNR

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2016

Deputatul Zamfir va depune un proiect de abrogare a imunităţii conducerii BNR

Actualizare 18:58 Adrian Vasilescu, BNR: "Iniţiativa legislativă în cauză este doar una dintre acelea care pleacă de la citirea incorectă a Statutului BNR"

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, ne-a declarat (cu menţiunea că vorbeşte în nume personal) că această iniţiativă este doar una dintre acelea care pleacă de la cititrea incorectă a Statutului BNR.

Redăm mai jos, integral, afirmaţiile domnului Vasilescu:

"Regretabil este faptul că această iniţiativă legislativă, se dovedeşte a fi una dintre acelea care pleacă de la citirea incorectă a unor texte, în cazul de faţă a Statutului BNR. Am spus şi am scris deseori, iar acum sunt nevoit să repet în legătură cu o prevedere din Statutul BNR (articolul 25, al. 3 şi 4) că dincolo de nevoia de interdisciplinaritate în procesul legislativ, care trebuie să fie onorata în Parlament prin contribuţii la legile privind activitatea din economie a unor macroeconomişti, sociologi, psihologi, filozofi alături de jurişti desigur, care să confere actelor normative limpezime logică, mai e şi nevoia unei scrieri clare şi corecte în limba română.

Aceste prevederi, la care se referă iniţiativa în cauză, sunt întru totul corecte sub aspectul conţinutului juridic şi economic, dar sunt atât de încâlcite sub aspect literar încât se înţelege greu ce prevede legea. Este, deci, o deficienţă majoră pe care o găsim în mai toate legile noastre.

Interpretând textul printr-o necesară combinaţie a criteriului literar cu cel logic, ce desprindem de aici? În ce caz membri CA şi personalul BNR nu răspund civil si penal?? Dacă instanţele constată că aceste persoane au acţionat cu bunăcredinţă şi fără neglijenţă în condiţiile exercitării atribuţiilor de politică prudenţială! În acest text încâlcit se ascunde o idee clară: aceea că esenţa supravegherii prudenţiale nu evidenţiază vreun anume tip de imunitate. De fapt supravegherea prudenţială este situată în contextul ei firesc, într-un cadru juridic corect. Această încâlceală o găsim şi în reglementarea «în oglindă» din legea macroprudenţialităţii".

(S.A.)

----------

Deputatul liberal Cătălin Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată, va depune astăzi la Parlament un proiect de lege care vizează abrogarea articolului ce stabileşte "imunitatea totală şi definitivă" a conducerii Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

"Risc sistemic sever: Dan Zamfir va depune azi la Parlament un proiect de lege de abrogare a articolului din legea statutului BNR care stabileşte imunitatea totală şi definitivă, atât în plan penal, cât şi în plan civil (despăgubiri, obligarea la divulgarea unor informaţii de interes public etc.) a şefimii BNR. Poate că, între timp, vom afla şi de ce din declaraţiile de avere ale zisei şefimi lipsesc menţiuni referitoare la venituri", a scris Piperea pe Facebook.

Avocatul face referire la articolul 25 din statutul Băncii Centrale, mai exact alineatul (3).

La alineatul (3) este stipulat că membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.

De asemenea, alineatele următoare ale articolului 25 prevăd:

"(4) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României.

(5) Personalului cu atribuţii de supraveghere îi este interzisă participarea în cadrul comisiilor de expertiză, precum şi la orice alte acţiuni de verificare care excedează atribuţiile şi competenţele conferite acestuia prin lege".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Excelenta inițiativa.

    Oamenii aia se joaca cu finanțele tarii și nu au nicio răspundere.Și lucrul ăsta se vede. 

    Putina responsabilitate e binevenita.

    1. Conducerea BNR nu completează veniturile in declarația de avere.

      Ce au de ascuns?  

      Parlamentarii mai bine ar vota ridicarea imunitatii lor pentru faptele penale pe care le savarsesc, si dublarea pedepselor penale pentru parlamentarii care savarsesc acte de coruptie. Membrii Consiliului de Administratie al BNR pot fi arestati exact ca si oricare alt cetatean, spre deosebire de parlamentari, unde se cere incuvintarea parlamentului. Cu alte cuvinte se cere unei adunaturi de hoti sa voteze arestarea altui hot. La BNR este vorba de raspunderea penala si civila in cazul in care nu se constata reacredinta sau neglijenta. In cazul in care exista una dintre acestea, membrii BNR raspund penal. (asta fara incuvintarea parlamentarilor) . DECI DESPRE CE IMUNITATE ESTE VORBA??????

      Unul dintre cei care ar trebui sa ramana fara imunitate este chiar "deputatul" ZamFUR, pentru furtisagurile din cazul "Filiera Bulgara" unde a furat 400.000 euro din ban public intr-o singura zi!

      Cat despre pacaliciul nr. 2, ce sa spun...zi Piperea si trage apa ! 

      De ce trebuie sa suporte cheltuielile de judecata BNR? Ăstia imuni ar trebui sa le suporte

      Ce zici de filiera "Arebe"?acolo cică se ascund hoții. Și ziariștii ratați reciclați în postaci tot pe acolo sunt

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb