Gheorghe Piperea: "Fondul Suveran de Investiţii ar trebui să se afle în subordinea Parlamentului"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Gheorghe Piperea: "Fondul Suveran de Investiţii este absolut necesar pentru că orice naţiune independentă care vrea să îşi păstreze resursele strategice şi să fie pe propriile picioare din punct de vedere financiar îşi face un astfel de fond".

Gheorghe Piperea: "Fondul Suveran de Investiţii este absolut necesar pentru că orice naţiune independentă care vrea să îşi păstreze resursele strategice şi să fie pe propriile picioare din punct de vedere financiar îşi face un astfel de fond".

English Version

Viitorul Fond Suveran de Investiţii, prevăzut de Planul Simion şi de programul AUR, ar trebui să se afle în subordinea Parlamentului, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, deputat european din partea ţării noastre.

"Consider că un astfel de vehicul financiar ar trebui să fie o societate mare de tip holding, care să se afle în subordinea directă a Parlamentului", ne-a precizat Gheorghe Piperea.

Deputatul european a continuat: "Fondul Suveran de Investiţii este absolut necesar pentru că orice naţiune independentă care vrea să îşi păstreze resursele strategice şi să fie pe propriile picioare din punct de vedere financiar îşi face un astfel de fond. Evident că lumea se gândeşte imediat la Norvegia, care nu este un stat membru al Uniunii Europene, la fel cum nu este nici Arabia Saudită care are un astfel de fond, dar există un model mult mai bun, mult mai aproape de noi, al polonezilor. Practic vorbim despre asigurarea independenţei strategice a României pe partea de resurse şi pe partea de capital, iar acest lucru nu se poate face decât printr-un fond suveran care să plece cu un capital de active atât de important, încât atunci când trebuie să protejeze mari investiţii strategice cum ar fi rezervele de gaze din ţara noastră să poată să facă acest lucru fără să apeleze la tot felul de negocieri şi la tot felul de compromisuri din punct de vedere economic şi geostrategic. La fel şi în cazul petrolului, şi în cazul digitalizării, precum şi în cazul chestiunii cu Green Deal-ul. Mai ales că implementarea Green Deal-ului până în anul 2050 presupune investiţii de peste 1,9 trilioane euro numai din partea ţării noastre".

Domnul Piperea a menţionat că fondul respectiv va fi prezent şi pe piaţa financiară "atât pentru a acorda capital pentru companiile româneşti, cât şi pentru acordarea de garanţii companiilor din ţara noastră pentru extinderea afacerilor", dar a ţinut să arate că lucrul cel mai important este că prin acest fond "se vor păstra participaţiile statului în companii importante din domeniul energiei, din producţia de maşini, chiar şi în bănci, astfel încât să se asigure independenţa financiară a României".

Deputatul european, ce reprezintă şi AUR în Parlamentul European de la Strasbourg, a afirmat: "Sunt foarte multe motive pentru care este necesar acest fond suveran şi nu doar pentru că această idee a mai fost vehiculată la un moment dat de unii ca Liviu Dragnea sau Marcel Ciolacu. Fondul va avea un capital social iniţial de pornire care va fi din fonduri guvernamentale, după care va putea fi capitalizat din alăturarea unor participaţii ale statului român în portofoliul acestui fond suveran". Gheorghe Piperea a mai spus că acest fond suveran ar trebui, suplimentar, să asigure acolo unde este neapărat necesar managementul strategic al companiilor.

"Din păcate, România s-a retras aproape total din companiile strategice pe partea de management şi şi-a păstrat o oarecare importanţă în anumite consilii de administraţie, dar nu pe un astfel de management, ci doar ca membru neexecutiv al unor asemenea structuri", a concluzionat domnul Piperea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb