Implementarea Basel III ar putea provoca o reducere a apetitului băncilor comerciale de a credita întreprinderile mici şi mijlocii, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
"Asta pentru că ponderarea cu risc a expunerilor băncilor pe IMM-uri este 100%. Deci, practic vrei să dai un leu credit la IMM, trebuie să ai şi un leu în capital. Marile bănci care vor avea resurse de capital foarte mari îşi vor mai permite să continue creditarea IMM-urilor, dar băncille locale, mai mici care au capital mai subţire nu-şi vor mai permite acest lucru, lucru care pentru România, dar şi pentru ţările din Uniunea Europeană, s-ar putea să creeze o situaţie destul de neplăcută pentru aceste IMM-uri. Faptul că vom putea sau nu să credităm cu acelaşi aplomb IMM-urile, în condiţiile în care aplomb aproape că trebuie să-l punem între ghilimele, pentru că acum IMM-urile sunt campioane la credite neperformante, circa 23% reprezintă credite neperformante la IMM-uri, iar la corporaţii între 4% - 4,5%", a spus Gheţea, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, atunci când vorbim de apetit al băncilor pentru creditarea acestui segment important va fi greu să găsim motivaţia pentru a merge în creditarea IMM-urilor.
"Îmi exprim semne de întrebare cu privire la termenele de implementare, pentru că dacă mi se spune că pe 28 decembrie trebuie să implementăm de anul viitor, probabil că vor fi multe probleme. Nu te poţi pregăti pe mai multe variante. Există acest proiect foarte delicat sub numele de Basel III care în implementare, cel puţin condiţiile pe care le avem în sistemul bancar, nu va fi simplu. Abia ne-am obişnuit cu Basel II, abia ne-am obişnuit să facem IFRS, iată acum schimbăm şi mergem pe alte lucruri. Ca cetăţean european spun că Europa se reglementează din toate unghiurile din toate punctele de vedere, iar ASIA şi SUA, sau America de sud, Centrală, Africa se uită şi zic: Bine puneţi-vă voi restricţii şi faceţi voi cum doriţi. Personal am un punct de vedere care nu împărtăşeşte, în totalitate, aceas tă idee a reglementării de o manieră atât de exhaustivă cât este cea la care asistăm acum. Aici sunt decizii politice la nivel european", a mai afirmat oficialul ARB.
El mai spus că băncile sunt interesate să crediteze, să facă afaceri, pentru că asta este menirea lor.
Referitor al Uniunea Bancară, aces ta a precizat că de la 1 ianuarie, toate băncile mari, de grup, din Europa se vor supune progresiv la o supraveghere unică, iar din 2014 urmează şi la noi în România.
"Eu cred că se va ajunge la o soluţie în care autorităţile de supraveghere naţională vor avea competenţe şi mandat din partea Băncii Centrale Europene care nu poate deveni un colos de supraveghere a celor 8.400 de bănci din Europa. Am certitudinea că într-o perioadă imediat următoare Banca Naţională a Româ niei va avea un rol deosebit, ca şi până acum, în ceea ce priveşte supravegherea", a explicat Gheţea.
1. nu dati apa la moara domnule Ghetea,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 28.11.2012, 11:27)
caci prin acest paragraf "Abia ne-am obişnuit cu Basel II, abia ne-am obişnuit să facem IFRS" nu reusiti sa-i ajutati decat pe cei care denigreaza Romania si spun ca au PROBLEME aici. Cititi-le rapoartele financiare si apoi vedeti care sunt aceste probleme. Aveti noroc ca nu sunt eu seful CEC BANK. Domnul Treichl ar fi mic copil pe langa mine. Desi nu sunt de acord cu anumite concepte ale domniei sale, in momentul in care vine vorba sa-si apere institutia pe care o reprezinta ma umple de satisfactie. Pe cand o sa vedem asa ceva si in Romania. Sunteti doar seful celei mai mari banci. Aveti un logo frumos si mai presus de toate aveti niste lucratori care nu merita sa se uite cu jind la colegii lor din companiile multinationale din domeniu. Aveti potential si va rog folositi-l !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Astept cu nerabdare marirea de capital social. Daca aveti nevoie de argumente la Uniunea Europeana va voi sprijini cu mare placere. Mult succes si fiti puternic!