Academia Recordurilor pune sare pe rana deschisă a sportului autohton. Gimnastica, fabrica de medalii din anii 70, 80, 90, 2000, intrată între timp în faliment, ne aduce un nou motiv de mândrie.
Mariana Bitang şi Octavian Bellu au fost declaraţi de Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) cel mai de succes cuplu de antrenori din lume. Cei doi, "'Cei mai de Succes Antrenori din Lume - Duo'', au lucrat împreună la lotul olimpic al României între 1993 - 2005 şi 2010 - 2015.
De numele lor se leagă cele mai mari succese ale gimnasticii autohtone: două titluri olimpice consecutive la echipe, cinci titluri mondiale consecutive la echipe, sute de medalii olimpice, mondiale şi europene cu generaţii diferite de gimnaste. Împreună, cei doi au iniţiat în 2014 programul naţional de selecţie "Ţară, ţară, vrem campioane!", program care ţinteşte revenirea gimnasticii româneşti în elita mondială la JO Paris 2024. Această recunoaştere vine la 12 ani de la prima menţionare oferită antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Bellu drept cei mai de succes antrenori din lume. Sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele noastre au câştigat în total 305 medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) este cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale.
Această distincţie reprezintă un bun prilej de rememorare a marilor performanţe obţinute de gimnastica autohtonă în ultimii 45 de ani. Primele mari performanţe ale gimnasticii autohtone sunt strâns legate de Nadia Comăneci şi de antrenorul acesteia, Bela Karoly. Acesta împreună cu soţia sa Martha au preluat lotul naţional în 1975, înaintea Campionatelor Europene, dând lovitura un an mai târziu la Jocurile Olimpice de la Montreal când Nadia a uimit lumea cu prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Din acel moment ţara noastră a fost percepută ca o forţă a gimnasticii feminine dominând această ramură sportivă timp de 30 de ani.
În paralel şi gimnastica masculină a început să aducă medalii, Grecu, Urzică, Gherman, Suciu şi Drăgulescu fiind printre performeri. În 1981 în locul lui Karoly, plecat în SUA unde a şi preluat lotul olimpic al acestei ţări, a fost instalat Adrian Goreac, antrenor coordonator, care a colaborat cu Octavian Belu până în 1990 când acesta din urmă a preluat frâiele lotului olimpic feminin de gimnastică. În cariera sa Octavian Belu a adus ţării noastre sute de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene. Scandalurile au apărut însă şi la lotul naţional de gimnastică, mai multe sportive plângându-se de relele tratamente la care erau supuse de antrenori. Din 2000, acuzele lansate de diverse gimnaste la adresa antrenorilor de la lot au devenit tot mai frecvente, o adevărată campanie.
Acuzele nu au fost probate niciodată, dar astfel s-a produs ruptura, iar Belu şi Bitang s-au retras în locul lor perindându-se mai mulţi antrenori, dar rezultatele nu au mai apărut.
În 2010 s-a decis revenirea la "cuplul de aur", iar la JO de la Londra, în 2012 s-au obţinut trei medalii, după care Octavian Belu a decis să se retragă din fruntea lotului, preferând să devină...pensionar. Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Melita Ruth, Simona Păuca, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaş, Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Maria Olaru, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa sunt doar câteva dintre gimnastele care au adus glorie sportului autohton în această perioadă.
• Medalii obţinute de gimnastica autohtonă la ultimele 11 Olimpiade
Montreal (Canada - 1976)3 aur2 argint2 bronz
Moscova (URSS - 1980)2 aur3 argint2 bronz
Los Angeles (SUA - 1984)4 aur2 argint2 bronz
Seul (Coreea de Sud - 1988)3 aur 0 argint 3 bronz
Barcelona (Spania - 1992)3 aur1 argint1 bronz
Atlanta (SUA - 1996)1 aur4 argint3 bronz
Sydney (Australia - 2000)2 aur2 argint1 bronz
Atena (Grecia - 2004)4 aur4 argint1 bronz
Beijing (China - 2008)1 aur0 argint1 bronz
Londra (Marea Britanie - 2012) 1 aur1 argint1 bronz
Rio (Brazilia - 2016)0 aur0 argint0 bronz