GLOBAL MONEY WEEK / MESAJUL PREŞEDINTELUI ASF LEONARDO BADEA: "Trebuie să ridicăm România în clasamentul european al cunoştinţelor financiare"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2019

Preşedintele ASF Leonardo Badea a punctat că educaţia timpurie formează consumatorii şi îi poziţionează pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii financiare şi creează premisele dezvoltării sănătoase a pieţelor financiare.

Preşedintele ASF Leonardo Badea a punctat că educaţia timpurie formează consumatorii şi îi poziţionează pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii financiare şi creează premisele dezvoltării sănătoase a pieţelor financiare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are o misiune fundamentală în încercarea de a îmbunătăţi cunoştinţele financiare ale românilor, în contextul în care nu se poate vorbi despre dezvoltarea pieţelor financiare nonbancare în lipsa unor clienţi care să înţeleagă pe deplin produsele şi serviciile oferite de aceste pieţe, a fost mesajul preşedintelui ASF Leonardo Badea transmis ieri de şeful său de cabinet, Gabriel Constantin, în cadrul Global Money Week, un eveniment de educaţie financiară adresat elevilor şi studenţilor aflat la a treia ediţie.

Domnia sa a spus: "Educaţia financiară a devenit un punct de reper important în activitatea Autorităţii noas­tre. (...) Noi considerăm că avem datoria de a ne implica în tot ceea ce înseamnă activitate de educaţie pentru că una din misiunile noastre fundamentale reprezintă dezvoltarea pieţelor financiare nonbancare. (...) Sunt convins că, în următoarea perioadă, efectele demersurilor noastre vor începe să fie vizibile".

Preşedintele ASF a punctat că educaţia timpurie formează consumatorii şi îi poziţionează pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii financiare şi creează premisele dezvoltării sănătoase a pieţelor financiare.

"Împreună trebuie să ridicăm Româ­nia în clasamentul european privind nivelul cunoştinţelor financiare. Este o realitate că nu excelăm la această materie. Studiile arată că 80% dintre româ­ni întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare esenţiale. Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi va asuma şi în continuare un rol activ în realizarea şi promovarea programelor educaţionale care fac posibilă asimilarea de noţiuni ce vor conduce la o mai bună înţelegere a mecanismelor şi a conceptelor financiare", a transmis Gabriel Constantin.

În acelaşi timp, în cadrul evenimentului, directorul general al BVB a declarat că investiţiile în valorile mobiliare (n.r. obligaţiuni şi acţiuni listate) reprezintă cea mai bună metodă de economisire, iar tinerii ar trebui să investească la bursă încă de la primul loc de muncă.

Oficialul BVB a notat: "Dacă credeţi că acest gest trebuie să-l faceţi de la 35 sau 40 de ani este greşit. Acest gest de economisire trebuie făcut de îndată ce aţi terminat studiile".

Totodată, preşedintele Consiliului de Administraţie al operatorului pieţei, Lucian Anghel, a afirmat că românii prezintă deficienţe în ceea ce priveşte educaţia financiară deoarece învaţă în şcoală informaţii care nu le sunt de folos, precum cantitatea de precipitaţii din Sahara, fiind ignorate informaţii care ar putea ajuta la o mai bună gestiune a propriilor bani.

Lucian Anghel a precizat: "Cea mai bună investiţie pe care o puteţi face este educaţia financiară. Nici nu ştiţi cât de mult înseamnă să fii deştept financiar. În viaţă vom avea foarte multe probleme financiare pe care va trebui să le rezolvăm. Dacă nu ştim să le rezolvăm ne va costa foarte mult. (...) Credem cu tărie, şi de aceea Bursa de Valori Bucureşti se implică în foarte multe evenimente de educaţie financiară, că dacă noi toţi vom fi mai bine educaţi din punct de vedere financiar, vom trăi cu toţii mai bine".

Domnia sa a completat adăugând că la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui clasament realizat de agenţia de rating Standard & Poor¢s, ţara noastră s-a poziţionat pe ultimul loc ca rată de răspuns la cinci întrebări simple.

"Una dintre întrebări este următoarea: «Dacă ar fi să vă împrumutaţi cu 100 de euro, cât ar fi mai bine să rambursaţi: 103 euro sau 100 de euro plus 5%?». Răspunsul corect este 103 euro, fiindcă 100 plus 5% înseamnă 105 euro, deci trebuie să rambursez mai mult. Astfel de întrebări au fost puse şi la astfel de întrebări simple, care au legătură cu educaţie financiară şi cu matematica, 1 din 5 români a răspuns corect", a spus preşedintele CA BVB.

Global Money Week este un eveniment organizat la nivel mondial care anul acesta are loc în perioada 25 - 31 martie. Global Money Week este iniţiată şi coordonată de Child & Youth Finance Internaţional şi implică organizarea de evenimente şi diverse activităţi al căror scop este de a inspiră copii şi tinerii să înveţe despre bani, economisire, despre posibilităţile de angajare, respectiv cum să devină antreprenori.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb