Actualizare 20:17 Alexis Tsipras: "Suntem aproape de un acord cu reprezentanţii UE şi FMI"
Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat miercuri că ţara este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, dar a subliniat că în stadiul final al negocierilor este nevoie de "calm şi determinare", transmit AP şi Reuters.
"Am înregistrat multe progrese şi suntem în stadiul final al negocierilor, suntem foarte aproape de un acord", a declarat oficialul elen după o reuniune desfăşurată la Ministerul de Finanţe din Atena.
Declaraţiile sale vin la scurt timp după ce oficiali guvernamentali au anunţat că negociatorii încep să redacteze mult aşteptatul acord dintre Grecia şi reprezentanţii UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment.
Surse anonime au declarat că acordul include o reformă a TVA, schimbări în sistemul de pensii şi o soluţie pe termen lung privind datoria Greciei. Totuşi, susţin sursele, mai sunt câteva probleme de rezolvat.
Acţiunile europene au înregistrat creşteri miercuri, pe fondul perspectivelor încheierii unui acord între Grecia şi creditorii săi.
Bursa de la Atena înregistra miercuri un avans de 3,5%, randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene pe zece ani a scăzut la 11,49%, de la 11,89% marţi iar euro s-a apreciat. ajungând la 1,087 dolari.
---
Actualizare 15:58 Surse: BCE nu a majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile din Grecia
Banca Centrală Europeană a menţinut plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă, susţin sursele. Acestea au adăugat: "Stabilizarea ieşirilor de capital din băncile elene a reprezentat motivul pentru care BCE nu a majorat plafonul". În ultimele săptămâni BCE a majorat constant finanţarea acordată băncilor elene.
(Alexandru Costea)
------------
Autorităţile din Grecia ar putea introduce o mică taxă pe retragerile de bani de la ATM-urile bancare, urmărind astfel să încurajeze folosirea cardurilor de credit, spune ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, adăugând că guvernul de la Atena pregăteşte un pachet mai amplu de măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale.
"Ar putea fi, de exemplu, o mică taxă pentru retragerile de la ATM-uri. Acest lucru este în discuţie, dar, deocamdată, nu a fost luată o decizie", a declarat, ieri, Varoufakis, care a respins posibilitatea unei taxe pe depozitele bancare. Oficialul elen a mai anunţat că Atena ar putea introduce o taxă de 15% pentru depozitele străine nedeclarate şi una de 30% pe depozitele nedeclarate la băncile locale, în încercarea de a-i stimula pe evazionişti să-şi legalizeze activele.
Ministrul a mai adăugat că Atena discută cu autorităţile elveţiene un plan în baza căruia persoanele care au depozite bancare peste hotare vor putea să le declare şi să plătească o taxă, astfel încât să evite sancţiuni mai dure.
Conform unui acord de dezvăluire voluntară, grecii care au fonduri nedeclarate anterior în băncile elveţiene ar urma să le legalizeze prin plata unei taxe de 15%.
"La un nivel mic al taxei, de exemplu de 5%, există un obstacol moral care vizează legalizarea evaziunii fiscale. În schimb, o taxă mare, de 30%, este un risc, pentru că aceste depozite ar putea pleca în Insulele Cayman", a afirmat Yanis Varoufakis, adăugând că discuţiile cu autorităţile elveţiene continuă.
După izbucnirea crizei datoriilor, în 2010, grecii au scos peste hotare mai multe miliarde de euro, pe fondul îngrijorărilor că ţara lor ar putea intra în incapacitate de plată sau ar putea ieşi din zona euro. O parte din aceşti bani au ajuns în Elveţia. Ieşirea banilor din ţară a afectat băncile elene.
• Atena a reluat negocierile cu creditorii
Grecia a reluat, ieri, negocierile cu creditorii pentru deblocarea fondurilor necesare.
Conform oficialilor eleni, este posibil ca acordul cu creditorii să fie încheiat până la sfârşitul acestei luni, dar încă există dezacorduri pe marginea ţintelor bugetare, a taxei pe vânzări, a pensiilor şi legislaţiei muncii.
"Insistenţa creditorilor pentru austeritate mai mare este subtilă, dar fermă. Guvernul nu poate şi nu va accepta un medicament care pe parcursul a cinci ani a fost mai dăunător decât boala", a spus Yanis Varoufakis.
Statul elen mai poate primi o tranşă de 7,2 miliarde de euro, din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro obţinut de Atena de la creditorii externi în 2010. Finanţarea este blocată în condiţiile în care creditorii cer mai multă austeritate, iar Atena nu este de acord să iniţieze noi astfel de măsuri.
Timpul pe care îl are la dispoziţie Grecia ca să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali expiră şi nu vor exista fonduri suplimentare dacă Atena nu va adopta reforme, a avertizat, ieri, preşedintele Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling.
Acesta a declarat, citat de publicaţia Bild: "A mai rămas puţin timp, de aceea lucrăm zi şi noapte la un acord. Fără un acord cu UE, BCE şi FMI, Grecia nu poate obţine noi împrumuturi şi există astfel ameninţarea intrării ţării în faliment, din care decurg multe alte riscuri".
Regling a avertizat că şi incapacitatea Greciei de a achita rata către FMI ar fi periculoasă, cu un impact "semnificativ" asupra altor creditori.
Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat, ieri, că Grecia va plăti, în 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată FMI, întrucât, până la data respectivă, Atena va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.