Grecia: Băncile se angajează să injecteze 25 miliarde de euro în economie

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie 2010

Guvernul grec a anunţat, ieri, că a încheiat "un acord de lichiditate" cu băncile ţării, care urmează să injecteze în economia ţării 25 miliarde de euro, în schimbul garantării de către stat a solvabilităţii lor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Am încheiat un acord de lichiditate cu băncile care vizează injectarea pe piaţă a unei sumei de garanţie în valoare de 25 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi", a declarat pentru presă ministrul elen de Finanţe, Georges Papaconstantinou, la finalul unei discuţii cu preşedintele Uniunii Băncilor Greceşti, Vassilis Rapanos.

Pentru a face faţă crizei, băncile elene au beneficiat de o primă garanţie în valoare de 30 miliarde de euro oferită de stat în 2009, înaintea unei a doua sume complementare propuse de actualul guvern în urmă cu două luni, deci în total 55 miliarde de euro.

Ministrul de Finanţe a cerut băncilor să susţină companiile greceşti, contribuind la relansarea economiei, aflată într-o recesiune gravă după planul de austeritate adoptat în primăvara trecută. Contracţia PIB va ajunge la 4% în 2010, conform estimărilor.

Vassilis Rapanos s-a angajat la rândul său să ajute statul în eforturile sale de a face ca piaţa să redemareze, după ce aceasta a stagnat timp de mai multe luni din cauza lipsei de lichidităţi.

Conform ultimelor cifre oficiale, creditele acordate în august companiilor şi persoanelor fizice s-au redus cu 1,2 miliarde de euro faţă de luna iulie.

Ministrul Dezvoltării şi Competitivităţii, Michalis Chryssohoidis, a declarat că investiţiile vor ajunge la aproape două miliarde de euro până la finalul lui 2011, provenind din programe europene, în vreme ce valoarea totală a investiţiilor în următorii patru ani se va ridica la şase miliarde de euro.

De altfel, întrebat cu privire la raportul de evaluare al agenţiei de evaluare financiară Moody"s, publicat luni, şi care păstrează "perspectiva negativă" pentru băncile elene din cauza crizei, Papaconstantinou a răs-puns că sectorul bancar "este solid şi robust, ceea ce a fost confirmat de recentele teste de rezistenţă europene" din luna iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb