Grecia a fost paralizată, ieri, de o nouă grevă generală organizată de marile centrale sindicale, ca protest faţă de măsurile de austeritate decise de guvernul socialist pentru scoaterea ţării din criza financiară.
Sindicaliştii au încetat, timp de 24 de ore, activităţile de transport, cele medicale şi educaţionale.
Controlorii de trafic aerian, lucrătorii vamali şi cei fiscali, mecanicii de tren, doctorii din spitalele de stat şi profesorii au intrat în grevă ca să protesteze faţă de reducerea cheltuielilor publice, care le va îngheţa salariile şi angajările, şi va reduce bonusurile. Jurnaliştii s-au alăturat grevei.
Mişcarea a fost declanşată de confederaţia sindicală GSEE - care are aproximativ un milion de aderenţi, fiind sprijinită de sindicatele funcţionarilor. "Oamenii din stradă vor trimite un semnal puternic guvernului, dar în special Uniunii Europene, pieţelor şi partenerilor noştri din Europa, ară-tând că nevoile noas-tre trebuie să fie mai importante decât cererinţele pieţelor", a afirmat Yiannis Panagopoulos, preşedintele GSEE. Acesta a subliniat: "Nu noi am creat criza".
Protestul de ieri reprezintă a doua mare grevă declanşată de sindicalişti după ce guvernul de la Atena a dezvăluit programul prin care vrea să reducă deficitul bugetar cu 4% în acest an, la 8,7% din PIB. În 2009, Grecia a avut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (12,7% din PIB). Conform planurilor guvernului, salariile din sectorul public ar urma să fie îngheţate, vârsta de pensionare să fie majorată la 63 de ani până în 2015, iar accizele la benzină, alcool şi tutun să crească.
O echipă de experţi de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a început marţi, la Atena, o vizită de lucru pentru examinarea planului de redresare, elaborat de autorităţile elene.
Agenţia de rating "Fitch" a redus calificativele pentru principalele patru bănci din Grecia, considerând că măsurile de rectificare a finanţelor publice vor avea un efect major asupra economiei. Analiştii "Fitch" cred că măsurile de austeritate vor creşte costurile de finanţare pentru bănci şi vor face mai dificilă obţinerea de împrumuturi de către guvern.