Grecia primeşte cel mai mic rating de la Fitch

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2011

Grecia primeşte cel mai mic rating de la Fitch

Agenţia a redus calificativul ţării la "CCC", după ce Standard & Poor"s a recurs la o măsură similară

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a redus, miercuri seara, cu trei trepte, ratingul Greciei: la "CCC", de la "B+", invocând absenţa unui nou plan de ajutor credibil finanţat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Ratingul "CCC" este cel mai mic atribuit vreunei ţări din întreaga lume.

"Retrogradarea reflectă absenţa unui nou program credibil şi complet finanţat de UE şi FMI pentru Grecia, la care se adaugă incertitudinea crescută în legătură cu rolul investitorilor privaţi într-un viitor acord, precum şi perspectivele macroeconomice slabe ale Greciei", a anunţat Fitch.

Potrivit agenţiei, Grecia are nevoie de noi fonduri ca să evite intrarea în faliment în 2012. Agenţia estimează că, în acest an, Grecia va înregistra o scădere economică de 4%, urmată de o redresare uşoară în 2012.

Amintim că, luna trecută, Standard & Poor"s a retrogradat Grecia la "CCC".

Ministerul elen al Finanţelor: "Retrogradarea nu va afecta băncile din ţară"

Ministerul Finanţelor de la Atena consideră că reducerea calificativului din partea Fitch este surprinzătoare, însă nu va afecta băncile din ţară.

"Ne surprinde că Fitch a făcut acest anunţ, din moment ce planul zonei euro şi al FMI este deja hotărât şi cunoscut. Decizia Fitch nu afectează sis-temul bancar elen", au precizat oficialii greci.

Totodată, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul faţă de decizia Fitch, autorităţile de la Bruxelles declarând că nu înţeleg această măsură.

"Regretăm şi nu înţelegem această decizie a Fitch. UE şi FMI tocmai au convenit să acorde o nouă tranşă din ajutorul financiar către Grecia, ceea ce reprezintă o dovadă clară că au fost îndeplinite condiţiile", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.

Datoria Greciei va ajunge, anul viitor, la nivelul de vârf de 161% din Produsul Intern Brut (PIB), după care va scădea, iar în 2020 va atinge 127% din PIB, dacă autorităţile de la Atena vor aplica programul de consolidare bugetară, estimează Banca Centrală Europeană (BCE). "Realizarea acestei traiectorii descendente depinde în mod crucial de voinţa şi capacitatea guvernului de a păstra consolidarea fiscală şi de a implementa în totalitate reformele structurale şi programele de privatizare", conform BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb