Grecia şi-a remaniat guvernul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2011

Premierul elen, George Papandreou, şi-a remaniat Cabinetul ca să obţină sprijinul pentru planul de austeritate. (www.primeminister.gov.gr)

Premierul elen, George Papandreou, şi-a remaniat Cabinetul ca să obţină sprijinul pentru planul de austeritate. (www.primeminister.gov.gr)

Evangelos Venizelos preia portofoliul finanţelor

Premierul grec George Papandreou l-a desemnat, vineri, pe Evangelos Veni-zelos în funcţia de minis-tru al finanţelor, în locul lui George Papaconstantinou, care devine noul ministru al mediului.

Venizelos, în vârstă de 54 de ani, care a fost numit şi vicepreşedinte alături de actualul vicepreşedinte Theodoros Pangalos, menţinut în funcţie, va responsabil cu gestionarea crizei financiare şi sociale din Grecia, respectiv cu negocierile cu creditorii ţării. Anterior, Venizelos a deţinut portofoliul apărării.

Plecarea lui Papaconstantinou din funcţie era aşteptată, în contextul în care acesta era criticat de socialiştii aflaţi la putere pentru că a impus măsuri dure de austeritate, ca să poată obţină ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Din Cabinetul remaniat al lui Papandreou mai face parte Stravos Lambrinidis, noul ministru de externe, care a fost şeful grupului parlamentar socialist grec din Parlamentul European.

Panos Beglitis, până acum secretar de stat pentru apărare, devine minis-tru al apărării.

"Suntem într-un moment critic pentru Grecia şi trebuie să rezolvăm criza în mod hotărât", a declarat Papandreou, adăugând: "Noi creăm perspective pentru astăzi, pentru mâine şi pentru generaţiile viitoare, cu schimbările semnificative pe care le-am hotărât".

Greenspan: Intrarea Greciei în faliment este aproape sigură

Fostul preşedinte al băncii centrale a SUA (Federal Reserve), Alan Greenspan, consideră că intrarea Greciei în incapacitate de plată este "aproape sigură", iar acest lucru ar putea arunca economia americană în recesiune.

"Este puţin probabil ca sistemul politic să lucreze într-un mod care să scoată Grecia din criză. Şansele ca Grecia să nu intre în faliment sunt foarte mici", a declarat Alan Greenspan, citat de Bloomberg.

În opinia lui Greenspan, falimentul Greciei ar putea pune şi unele bănci americane "cu spatele la zid".

BCE: Grecia este solvabilă

Grecia este o ţară solvabilă şi ar fi greşit dacă ar fi încurajată să nu-şi achite datoriile, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul guvernatorilor din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE). "Motivarea statelor să nu-şi achite datoriile ar fi dezas-truoasă pentru Europa", a avertizat oficialul BCE.

FMI pune condiţii

FMI va sprijini Grecia atât timp cât ţara va adopta, până la sfârşitul lunii iunie, noul plan de austeritate şi reformele cerute de UE şi FMI. "Suntem pregătiţi să continuăm să sprijinim Grecia în adoptarea reformelor economice convenite cu autorităţile elene", a declarat purtătorul de cuvânt a FMI, Caroline Atkinson, adăugând: "Au fost făcute progrese în discuţiile privind asigurarea programului de finanţare".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb