Greenlight Capital: Vânzările recente ale lui Buffett arată cât de supraevaluată este piaţa acţiunilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie

Greenlight Capital: Vânzările recente ale lui Buffett arată cât de supraevaluată este piaţa acţiunilor

English Version

"Oracolul din Omaha are talentul să reducă expunerile în momente potrivite", spune fondatorul Greenlight despre Buffett

Piaţa actuală a acţiunilor din Statele Unite pare să fie cea mai scumpă din ultimele decenii, crede miliardarul David Einhorn, preşedintele fondului de hedging Greenlight Capital, scrie Business Insider.

În opinia sa, în prezent, nivelul de supraevaluare al acţiunilor americane este cel mai ridicat de când a înfiinţat Greenlight Capital, în 1996. Prin urmare, probabil nu este o periadă propice pentru expuneri ridicate pe acţiuni, spune investitorul, argumentând prin vânzările recente ale lui Warren Buffett.

"În vreme ce domnul Buffett spune în mod frecvent că este imposibil să ne sincronizăm cu piaţa, nu putem să nu observăm că a fost unul dintre cele mai bune cronometre (n.r. în sensul că a reuşit destul de bine să intuiască mişcările pieţei) pe care l-am văzut vreodată", a scris Einhorn, în scrisoarea trimestrială a fondului.

Opinia sa apare în contextul în care, recent, Warren Buffett, prin fondul Berkshire Hathaway, şi-a redus expunerile pe acţiuni, alegând să deţină numarar. La jumătatea lunii august, fondul avea un numerar record de 189 miliarde de dolari, iar de atunci tot a continuat să marcheze profituri din acţiunile în care a investit cu succes, potrivit Business Insider.

Deşi fondatorul Greenlight nu interpretează mişcările lui Buffett drept o predicţie pentru prăbuşirea pieţei, subliniază că "Oracolul din Omaha" are talentul să reducă expunerile în momente potrivite. De pildă, Buffett şi-a închis fondul înainte ca piaţa să devină prea "înspumată" (n.r. în sensul că preţurile crescuseră cu mult peste fundamentale) din anii 1960 şi a vândut participaţiile înainte de prăbuşirea din 1987.

"Se poate argumenta că, evitarea pieţelor «bear» (n.r. de scădere) a fost motivul subapreciat pentru randamentele sale excepţionale pe termen lung", se menţionează în scrisoarea Greenlight Capital. "De aceea, trebuie să remarcăm că domnul Buffett vinde din nou mari părţi din portofoliul său de acţiuni şi construieşte rezerve enorme de numerar".

În opinia lui Einhorn, vânzările lui Buffett semnalează că, în prezent, s-ar putea să fie mai bine pentru investitori să nu aibă o expunere mare pe acţiuni, până când va apărea o oportunitate mai bună, într-un viitor nu prea îndepărtat.

Asta nu înseamnă că piaţa este într-o bulă speculativă, conform Greenlight Capital. Dar, ratele ridicate ale raportului Price to Earnings Ratio sunt îngrijorătoare, în ciuda creşterilor ciclice ale profiturilor corporaţiilor. De asemenea, randamentele dividendelor sunt scăzute, mai spune fondatorul Greenlight.

În vreme ce mulţi analişti atrag atenţia asupra evaluărilor ridicate ale sectorului tehnologiei, Einhorn arată că până şi numele mature din industrie, expuse la oportunităţi ciclice şi de creştere, se tranzacţionează la multiplii de 30 până la 50 de ori profiturile, conform scrisorii.

În aceste condiţii, Greenlight are în prezent o poziţionare conservatoare, fondul raportând o rentabilitate de 1,1% în trimestrul al treilea, faţă de un randament de 5,9% al indicelui S&P 500, conform Business Insider.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9720
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5778
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9484
Gram de aur (XAU)Gram de aur394.4609

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb