Greii Partidului Social Democrat (PSD) cu rezultate slabe în alegeri bat în retragere, după două săptămîni de lupte interne crîncene. Deşi nimeni nu se mai aştepta la acest lucru, luînd în considerare declaraţiile preşedintelui PSD Adrian Năstase, privite ca o încercare de temporizare a disputelor interne, totuşi, după Delegaţia Permanentă a partidului, au început să curgă demisiile: vineri, Dan Ioan Popescu şi Viorel Hrebenciuc au renunţat la şefia organizaţiilor PSD din Bucureşti şi respectiv Bacău, iar sîmbătă, Doru Ioan Tărăcilă a renunţat şi el să mai fie preşedintele PSD Călăraşi.
Surse din PSD susţin că, în Delegaţia Permanentă a partidului, nu ar fi fost luată în discuţie demisia sau demiterea unuia sau altuia dintre lideri, însă acest gest a fost "unul moral", care semnifică asumarea răspunderii pentru rezultatele obţinute în alegerile locale. În plus, spune sursa amintită, vom asista, în mod cert, şi la alte demisii sonore. Amintim că Delegaţia Permanentă a cerut doar candidaţilor la primării şi preşedinţilor de consilii judeţene, cu rezultate mai slabe decît în 2000, să-şi înainteze demisia pînă la 5 iulie. Doru Ioan Tărăcilă a declarat că se simte responsabil pentru rezultatele partidului la Călăraşi. Tărăcilă a fost singurul care şi-a arătat intenţia să demisioneze şi din funcţia de vicepreşedinte al PSD, spre deosebire de Dan Ioan Popescu şi Viorel Hrebenciuc. Împreună cu Tărăcilă, şi-au mai dat demisia 20 de membri ai conducerii PSD din Călăraşi.
Legat de ceea ce se va întîmpla pe viitor în conducerea PSD, Victor Ponta, vicepreşedinte al partidului, ne-a declarat: "Numărul demisionarilor ar putea fi mai mare, însă simpla demisie nu rezolvă lucrurile. Partidul trebuie restructurat pînă la alegerile din toamnă". Cele mai mari probleme le-a stîrnit demisia lui Dan Ioan Popescu, lider al filialei PSD Bucureşti, organizaţie care, deşi a acceptat plecarea din funcţie a preşedintelui, a criticat vehement decizia, afirmînd că aceasta a fost impusă de la centru. Întrebat dacă i se pare democratic procedeul prin care i-a fost impusă demisia liderului unei filiale fără acordul acesteia, Victor Ponta a spus: "Ei pot să facă ce vor, dar dacă cred că lipsa unor rezultate nu îi legitimează, e treaba lor. Un partid există pentru a strînge voturile electoratului, iar cetăţenii ştiu mai bine cu cine să voteze".
Amintim că, tot vineri, şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în PSD Dumitru Sechelariu, cel care a pierdut Primăria din Bacău. Acesta a ameninţat că va face dezvăluiri despre conducerea PSD şi chiar despre fratele său, Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Ex-primarul Bacăului crede că a pierdut municipalitatea din cauza unui complot al PSD la adresa sa.