Sindicaliştii greci au intrat ieri într-o grevă generală de 48 de ore, ceea ce a dus la anularea multor zboruri şi curse feroviare, întreruperea furnizării de electricitate, oprirea activităţii în administraţie, bănci, spitale, porturi, companii media etc. Greviştii au protestat, astfel, faţă de măsurile de austeritate dezbătute în Parlament, care trebuie să obţină, astăzi, aprobarea Legislativului.
În centrul Atenei, protestatarii au manifestat violent, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru îndepărtarea acestora. Conform presei străine, unii tineri i-au atacat pe agenţii de poliţie şi au spart geamurile lanţului american de restaurante "McDonald"s".
Poliţia a estimat că aproximativ 12.000 de persoane au demonstrat în faţa Parlamentului. De menţionat că angajaţii de la metroul din Atena au renunţat la grevă, ca să poată transporta protestatarii în piaţa Parlamentului.
"Suntem hotărâţi să oprim acest plan. Dacă el va trece de Parlament, atunci vom continua eforturile noastre", a declarat unul dintre protestatari, angajat în Învăţământ.
Dacă va fi aprobat, noul plan de austeritate va asigura eliberarea unei noi tranşe, de 12 miliarde euro, din ajutorul financiar de 110 miliarde euro acordat Greciei de UE şi FMI în 2010, fără de care statul elen nu şi-ar putea onora obligaţiile financiare în luna iulie, riscând să intre în incapacitate de plată.
Sindicatele se opun măsurilor de austeritate, care includ creşteri de taxe şi privatizări masive, în contextul în care premierul George Papandreou a făcut apel la "conştiinţa patriotică" a parlamentarilor, ca să-i convingă să aprobe proiectul de buget menit să stabilizeze finanţele ţării.
"Votul pentru acest plan pe termen mediu ne va permite să închidem un capitol de incertitudini pentru poporul grec", le-a spus Papandreou, luni, parlamentarilor, la începerea dezbaterilor planului de austeritate.
Dacă Papandreou nu obţine votul pentru acest plan, în sumă de 78 miliarde euro, atunci am putea asista la primul faliment de stat din zona euro.
Greva generală de ieri a fost a patra din acest an, din Grecia.
•
Economia Greciei a scăzut cu 4,4% în 2010, iar potrivit FMI, anul acesta va consemna un declin de 3,8%.
•
Ministrul finanţelor de la Atena, Evangelos Venizelos, a declarat că este conştient de ceea ce înseamnă măsurile de austeritate pentru populaţia elenă, însă apără acest plan pentru că el "va stabiliza situaţia".
•
Grecia poate evita intrarea imediată în incapacitate de plată doar dacă Parlamentul aprobă noul plan de austeritate, a declarat, ieri, comisarul european pentru afaceri monetare şi economice, Olli Rehn, avertizând că nu există un "Plan B" pentru salvarea statului elen.
"Singura cale pentru evitarea unui faliment imediat este ca Parlamentul să aprobe programul economic revizuit. Programul include strategia fiscală pe termen mediu şi planul de privatizare. Trebuie să fie aprobate pentru ca următoarea tranşă de asistenţă financiară să fie acordată", a afirmat comisarul european.