GREVĂ PE PLATFORMELE PETROLIERE DIN NORVEGIA Cotaţia barilului de ţiţei Brent a trecut de 79 de dolari

Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 iulie 2018

Preţul petrolului Brent a crescut ieri, la Londra, după ce sute de angajaţi ai platformelor de ţiţei şi gaze din Norvegia au intrat în grevă, solicitând o majorare a salariilor, transmite Reuters.

Greva a obligat grupul petrolier "Shell" să oprească producţia la un zăcământ, ceea ce a determinat creşterea cotaţiei barilului de ţiţei Brent la peste de 79 de dolari.

Aceasta este cea mai mare grevă care afectează sectorul petrolier din Norvegia după cele 16 zile de proteste din 2012 care au redus producţia de ţiţei a Norvegiei cu aproximativ 13% şi producţia de gaze naturale cu 4%, conform Agerpres.

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, iar greva din ţară a făcut ca preţul barilului de ţiţei Brent cu livrare în septembrie să crească cu 1,5% la ICE Futures Exchange din Londra, atingând 79,55 dolari, după un avans de 1,2% în cursul zilei de luni, pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările globale.

La scurt timp după ce a expirat termenul limită fixat pentru miezul nopţii, un meditator desemnat de stat a anunţat că discuţiile dintre două sindicate (Safe şi YS) şi Asociaţia armatorilor norvegieni, care îi reprezintă pe angajatorii platformelor petroliere, s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. "Poziţiile părţilor sunt atât de îndepărtate, încât nu are rost să prezinţi o propunere care să fie recomandată ambelor părţi", a declarat mediatorul Carl Petter Martinsen.

Sindicatul Safe vrea ca drepturile de pensie să fie aceleaşi pentru toţi, indiferent dacă un angajat este nou într-o companie sau are mai mulţi ani de experienţă. În plus, sindicatul vrea ca salariile pentru muncitorii care lucrează în domeniul forajelor să fie similare cu cele ale angajaţilor companiilor petroliere, care sunt mai mari.

Asociaţia armatorilor norvegieni sus­ţine că sindicatul Safe ar solicita o majorare salarială de 50.000 de coroane (6.224 dolari) pentru un muncitor necalificat, echivalentul unei majorări de 8% faţă de nivelul actual al salariilor. Însă, liderul Safe a dezminţit aceste cifre.

Aproximativ 670 de muncitori au încetat lucrul începând de ieri şi alţi 901 muncitori li se vor alătura duminică, dacă dis­puta nu se va soluţiona, a avertizat Safe. În total, un număr de până la 2.250 de muncitori ar putea să se alăture acţiunii de protest, susţine Safe. Aceasta în condiţiile în care, potrivit datelor statistice oficiale, în 2017 sectorul petrolier din Norvegia avea 50.700 de muncitori angajaţi în mod direct, dintre care 26.700 lucrau în producţie şi 23.500 în servicii conexe.

Potrivit unui raport al grupului petrolier BP, Norvegia a produs anul trecut o cantitate de 1,97 milioane barili de petrol şi gaze naturale lichide pe zi, în timp ce producţia de gaze naturale a fost de 123 miliarde metri cubi, ceea ce face din Norvegia al şaptelea producător mondial de gaze naturale şi al doilea mare furnizor al Europei, după Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb