GRIGORESCU: ''România revizuieşte, anul acesta, strategia energetică, dar asta nu înseamnă că o luăm de la capăt''

Laura Boico
Politică / 6 mai 2016

România revizuieşte, anul acesta, strategia energetică, dar asta nu înseamnă că o luăm de la zero pentru că avem un sistem energetic puternic, funcţional, deşi poate nu aşa cum ni-l doream, a declarat, astăzi, la un forum de specialitate, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit unor surse din presă.

"Partea de strategie energetică este importantă. România revizuieşte anul acesta strategia energetică, nu o luăm de la capăt. Avem un sistem energetic puternic, funcţional, poate nu aşa cum ni-l doream, dar asta nu înseamnă că pornim de la zero. Cred că suntem un jucător important în regiune, iar asta nu este doar o declaraţie, ci un fapt. Exportăm energie, uneori chiar 10% din ceea ce producem. Suntem un exportator net de energie, asta reieşind din soldurile lunare. Sunt convins că putem face mai mult. Suntem într-un punct de inflexiune în momentul de faţă. Avem deja o experienţă în ceea ce priveşte energiile regenerabile, care sunt primul pas către zona spre care sistemul energetic urmează să evolueze. Ne-am stabilit un proiect de a tranziţiona către tehnologii care produc cât mai puţine emisii de carbon. Această tranziţie nu mai este una teoretică. Vom termina reevaluarea strategiei energetice în această toamnă'', a precizat Grigorescu.

Ministrul Energiei a mai subliniat faptul că tranziţia către energiile regenerabile reprezintă o provocare, atunci când se vorbeşte despre ţinte şi costuri.

''România îşi acoperă mai bine de 24% din total energie din surse regenerabile. Întrebarea este care va fi ţinta următoare şi cu ce costuri. Preluarea unei cantităţi mai mari a energiilor regenerabile în sistemul energetic reprezintă o provocare. Că vorbim despre introducerea unor capacităţi de stocare a energiei electrice, că vorbim de schimbarea modului în care dispecerizăm energie astăzi de la un sistem centralizat la unul descentralizat, că vorbim de alte elemente de tarife de injecţie, toate acestea presupun schimbări radicale şi profunde atât la nivel tehnologic, cât şi la nivelul politicilor publice, când vorbim despre tranziţie (...) Suntem în sincron cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Mai mult, există ideea de coordonare a eforturilor în sectorul energetic, vorbim despre o Uniune energetică, de o cooperare regională, de solidaritate şi de asigurarea în comun a siguranţei energetice, cu implicaţii geopolitice'', a menţionat Vlad Grigorescu.

Ministrul Energiei, participă, astazi, la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediţie a forumului de dezbateri europene din România.

Evenimentul este organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene, potrivit aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stocarea energiei electrice ar trebui sa fie o prioritate, poate chiar absoluta. Fara CHEAP Tarnita-Lapusesti regenerabilele vor avea mari probleme si o eventuala extindere a CNE Cernavoda este problematica. Ar mai fi o speranta: tractiunea electrica, care tot un fel de stocare este, in sensul ca ar aplatiza curba de sarcina (golul de consum de noapte). Sa auzim de bine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb