Grupul auto chinez BYD a intrat în sectorul minier din Brazilia

A.F.
Internaţional / 16 februarie

Grupul auto chinez BYD a intrat în sectorul minier din Brazilia

Producătorul chinez de automobile electrice BYD a achiziţionat în 2023 drepturi minerale pentru două terenuri situate într-o zonă bogată în litiu din Brazilia, marcând intrarea companiei în industria minieră în cea mai mare piaţă a sa din afara Chinei, potrivit unor documente oficiale analizate de Reuters.

Această achiziţie este cel mai concret pas făcut de BYD pentru exploatarea mineralelor strategice în emisfera vestică.

Tranzacţia, care nu a fost raportată anterior, a fost realizată la sfârşitul anului 2023 prin Exploraçăo Mineral do Brasil, o subsidiară a BYD înfiinţată în luna mai a acelui an, conform documentelor oficiale.

Amplasarea terenurilor şi legătura cu proiectele BYD

Terenurile achiziţionate se află la doar câteva ore de condus de noul proiect de fabrică al BYD din nord-estul Braziliei, în care compania a acceptat să investească în 2023. Acestea sunt situate în apropierea unor terenuri deţinute de Atlas Lithium, o companie minieră listată la bursa din SUA.

Subsidiara BYD a fost creată cu un capital social de 4 milioane de reali brazilieni (aproximativ 695.000 de dolari) şi a obţinut un profit de aproximativ 213.000 de reali în 2023, din variaţiile cursului de schimb, conform documentelor publice.

Un raport al unei adunări a acţionarilor din octombrie, consultat de Reuters, menţionează că BYD se află încă în faza de cercetare, fără tranzacţii financiare sau venituri operaţionale.

BYD a refuzat să comenteze subiectul.

Expansiunea BYD în sectorul litiului şi interesul global pentru Brazilia

BYD, care a achiziţionat participaţii în mari companii miniere chineze, a fost una dintre cele şase firme autorizate să liciteze pentru un proiect de litiu din Chile anul trecut şi şi-a anunţat intenţia de a construi o fabrică de catod de litiu în nordul Chile.

Brazilia a devenit o piaţă strategică în competiţia globală pentru accesul la minerale esenţiale, atrăgând recent delegaţii din SUA, Arabia Saudită şi China.

Spre deosebire de vecinii săi sud-americani, Brazilia a menţinut un sector al litiului mai deschis investiţiilor private, reducând restricţiile la exportul acestui metal în 2022.

Litiul brazilian provine în principal din zăcăminte de rocă dură, care sunt mai uşor de exploatat decât depozitele din lacurile sărate din Argentina, Bolivia şi Chile.

Terenurile BYD din "Valea Litiului" a Braziliei

BYD deţine acum drepturi minerale asupra unei suprafeţe de 852 de hectare (8,5 km²) în Coronel Murta, situat în Valea Jequitinhonha, o regiune din statul Minas Gerais cunoscută drept "Valea Litiului" a Braziliei.

În aceeaşi zonă, Atlas Lithium desfăşoară cercetări geologice, conform informaţiilor publicate de companie în iunie 2023.

CEO-ul Atlas, Marc Fogassa, a declarat că a aflat despre prezenţa BYD printr-o terţă parte, dar nu a discutat direct cu compania chineză.

"Dacă au investit în aceste două terenuri, înseamnă că au văzut potenţial, iar acest lucru creşte valoarea terenurilor noastre," a declarat Fogassa pentru Reuters.

Coronel Murta se află la aproximativ 825 km (512 mile), sau 12 ore de condus, de complexul industrial din statul Bahia, unde BYD dezvoltă o fabrică cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice pe an.

Etapele viitoare ale proiectului minier

După achiziţia drepturilor minerale, BYD a angajat compania braziliană Minagem Geologia e Mineraçăo pentru cercetări suplimentare asupra terenurilor, conform documentelor publice.

Minagem a declarat că nu poate oferi informaţii despre proiect fără permisiunea subsidiarei BYD.

Potrivit avocatului Luiz Fernando Visconti, specialist în dreptul minier, un proiect minier în Brazilia poate necesita între 8 şi 15 ani până la începerea producţiei, dacă este considerat viabil din punct de vedere economic.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Uite inca un exemplu ca litium-ul lui Zelea nu e nici pe departe singurul si ca planeta nu moare fara el

    1. Da, dar este in mainile Chinei. Ghinion.

      Mai bine in mainile Chinei decat ale lui Zelensky.

      China nu a amenintat cu arma nucleara, el da. 

      Zelensky nu a amenintat cu arma nucleara fiindca nu are arma nucleara.

      Lasa-te de etnobotanice ca le incurci! ;) 

      ...

      O făcea deja daca putea...Tocmai lipsa armelor nucleare a dus la invazia rusiei,ce vorbesti?

    Cam așa funcționează Bricsul.

    China căpușează restul săracilor! 

    1. Corect.

      Jaf la drumul mare.

      Rusia fura aur din Africa din tarile unde au fost recent cateva lovituri de stat. Lovituri de stat planificate de Rusia. Cu militari rusi si mercenari romani. 

      Pai daca toti fura trebuie sa fure si Rusia.

      Iar romanul, harnic cum e, lucreaza cu placere pe afara 

    Europenii ,daca ar fi destepti dar cred ca nu-s,ar trebui sa renunțe la promovarea masinilor electrice in totalitate si sa revină la motoarele cu ardere internă. Oricum au pierdut startul la electrice si oricum la nivel planetar nici SUA nici China nici nimeni nu luptă impotriva încălzirii globale.Si atunci nici nu ar avea nevoie de litiu si alte pananturi rare si nici cei care ke au nu ar nai avea piața pt electrice ...daxa nu faci infrastructura ot electrice in europa byd e in aer...Dar nu sunt europenii arat de destepti...

    1. Din contra, Ursula e cea mai desteapta. Ea a inceput goana asta dupa litiu. Si stocheaza CO2 pentru stranepoti.

      E foarte desteapta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb