Directorul general al grupului bancar italian UniCredit SpA, francezul Jean Pierre Mustier, este dispus să investească mai mulţi bani în filiala din Turcia Yapi & Kredi Bankasi AS, în condiţiile în care consideră prezenţa în regiunea Europei Centrale şi de Est drept un motor de creştere pentru cea mai mare bancă italiană, informează Bloomberg.
"Yapi Kredi creşte şi asta înseamnă că are loc un proces organic de generare de capital. Dacă această creştere presupune că trebuie să venim cu mai mult capital, o vom face, dar la acest moment suntem mulţumiţi cu ceea ce se întâmplă cu banca", a declarat Jean Pierre Mustier la Forumul Ambrosetti, care are loc zilele acestea la Cernobbio, Italia, potrivit Agerpres.
UniCredit a cumpărat Yapi Kredi împreună cu Koc Holding AS în anul 2005, când grupul bancar italian a început să se extindă în estul şi sudul Europei. În prezent, cei doi parteneri, care împreună controlează 82% din acţiunile Yapi Kredi, analizează o majorare de capital de până la un miliard de dolari pentru a majora rezervele acestei bănci, au declarat în luna iulie o serie de surse din apropierea acestui dosar. Sursele au precizat că banca italiană încearcă să obţină şi sprijinul familiei Koc, iar deocamdată nu a fost luată încă o decizie finală.
"Banca noastră din Turcia înregistrează performanţe foarte bune şi avem un parteneriat solid cu familia Koc. În urmă cu câteva săptămâni am avut o întâlnire în Turcia cu familia Koc şi suntem foarte mulţumiţi de modul în care evoluează Yapi Kredi", a mai spus Jean Pierre Mustier.
În conformitate cu obiectivul său privind un profit net de 4,7 miliarde euro în 2019, Jean Pierre Mustier a revizuit o parte din operaţiunile internaţionale ale UniCredit. Francezul a vândut subsidiara din Polonia, Bank Pekao SA, ceea ce a redus prezenţa Unicredit la 14 ţări din Europa. Cu toate acestea, banca italiană rămâne una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, regiune responsabilă pentru aproximativ 21% din veniturile grupului.
"Prezenţa UniCredit în CEE este un atu pentru bancă, având în vedere actualul context macroeconomic pozitiv. Disponibilitatea lor de a rămâne aici şi a dezvolta activităţile locale este în linie cu strategia lui Mustier", a declarat Jacopo Ceccatelli, directorul firmei de brokeraj Marzotto SIM SpA.
În perioada aprilie-iunie 2017, Europa Centrală şi de Est a fost al doilea mare contributor la profitul UniCredit, cu un rezultat net în creştere cu 9% până la 495 milioane de euro. Deşi planul strategic al UniCredit până în 2019 nu prevede noi vânzări sau achiziţii, Mustier are o viziune mai deschisă cu privire la viitor.
"Planul nostru este unul organic, ne vom dezvolta activitatea pe o bază organică până la finele planului. După 2019 toate opţiunile sunt posibile şi vrem să vedem care sunt cele mai bune alternative", a spus Jean Pierre Mustier, fără a oferi alte detalii.
UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, care este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Uni Credit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.