Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit de 8,4 milioane de lei, cu 152% peste cel din acelaşi interval al anului 2023, în vreme ce veniturile operaţionale s-au ridicat la 38,8 milioane de lei, în creştere cu 51%, conform raportului operatorului pieţei noastre de capital publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La nivel individual, profitul net s-a ridicat la 8,9 milioane lei, cu 140% mai mare decât cel din primele şase luni ale anului trecut, pe fondul creşterii veniturilor cu 58%, la 20,5 milioane lei.
Majorarea veniturilor a fost influenţată, în principal, de evoluţia veniturilor din tranzacţionare, respectiv venituri din piaţa principală - tranzacţii regular cu acţiuni, în creştere cu 118%, până la valoarea de 11,14 milioane lei. "Volumele tranzacţionare rămân la un nivel ridicat, efect al intrării acţiunilor Hidroelectrica în portofoliul de tranzacţionare al BVB, creşterii lichidităţii în piaţă şi numărului de investitori mai mare. Veniturile din oferte publice au înregistrat, de asemenea, o creştere cu 18%", se arată în raport.
În primul semestru, Ministerul Finanţelor a realizat trei emisiuni de titluri de stat Fidelis, iar compania energetică Premier Energy a debutat la BVB, în urma unei oferte publice iniţiale prin care a atras 695 milioane de lei - cel mai mare IPO al unei companii private din ultimii cinci ani.
Veniturile din vânzarea de date bursiere au crescut cu 27% faţă de cele din primul semestru 2023, până la valoarea de 2,46 milioane lei, fiind influenţate de numărul de utilizatori finali şi clienţi de date mai mare, dar şi de aplicarea noului plan de tarife valabil începând cu 1 ianuarie 2024. Veniturile din taxe de menţinere şi admitere emitenţi au fost cu 15% mai mari faţă de perioada precedentă, atingând 2,78 milioane de lei, în principal pe fondul indexării tarifelor de menţinere la tranzacţionare cu rata inflaţiei anului precedent (+10,4%), se mai arată în raport.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au fost în valoare de 14,28 milioane lei, cu 27% peste cele din primul semestru al anului trecut, având la bază impactul creşterii inflaţiei asupra preţurilor de achiziţie, însă şi pe fondul avansului cheltuielilor cu servicii prestate de terţi. De asemenea, au fost realizate ale cheltuieli operaţionale, ca urmare a proiectelor de marketing, promovare & dezvoltare a afacerii, a investiţiilor efectuate cu impact în cheltuieli cu amortizarea şi a unor cheltuieli one-off legate de relocarea de sediului.
În acest an, Bursa de Valori Bucureşti si-a mutat sediul în clădirea America House, în baza unui contract de închiriere pentru o perioadă de zece ani, cu o valoare estimată ce include şi lucrările de amenajare a sediului de cel mult 5,5 milioane de euro.
Pentru primul semestru al acestui an, profitul operaţional al BVB s-a ridicat la 6,2 milioane de lei, cu mult peste cel de 1,76 milioane lei din primele şase luni ale anului trecut, în vreme ce marja operaţională s-a îmbunătăţit cu 16 puncte procentuale, la 30%.
Veniturile segmentului post-tranzactionare realizate de Depozitarul Central au crescut cu 43%, până la valoarea de 18,4 milioane lei, în principal ca urmare a creşterii valorii portofoliilor administrate de agenţii custode şi a creşterii unor tarife începând cu 1 februarie 2024. Profitul net al Depozitarului Central s-a ridicat la aproape 5,4 milioane lei în primul semestru al anului, dublu faţă de cel din primele şase luni ale lui 2023.
CCP.RO, entitatea menită să funcţioneze în calitate de Contraparte Centrală în ţara noastră, nu a înregistrat venituri operaţionale, dar a avut cheltuieli de 4,51 milioane de lei şi o pierdere de circa trei milioane lei.
Conform raportului, în primul semestru al anului, BVB a participat cu 2,48 milioane de lei la majoratea capitalului social de 3,64 milioane lei realizată de CCP.RO.
Recent, board-ul BVB a cerut acţionarilor aprobarea Planului de Afaceri al CCP.RO Bucharest actualizat precum şi participarea companiei la majorarea capitalului CCP.RO cu trei milioane de euro. Conform noului Plan de Afaceri, proiectul Contrapărţii Centrale mai are nevoie de cinci milioane de euro pentru ca entitatea să devină operţională. Aceste puncte vor fi supuse votului acţionarilor la începutul lunii septembrie.
Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2024, 16:42)
Super rezultate! Hanga și Tanase formeaza cea mai buna echipa care a condus BVB.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2024, 16:53)
Carei legatura? Asa o echipa fantastica ca au ratat ccp ro de 6 ani?