Liderii ţărilor puternic industrializate (G7), reuniţi duminică şi luni în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, au convenit asupra posibilităţii înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei, în pofida persistenţei unor mici divergenţe, comentează Le Figaro în pagina electronică.
Grupul G7, care se prezintă de-acum ca o "comunitate de valori", pentru a se demarca de Rusia, au avertizat Moscova în privinţa posibilităţii înăspririi sancţiunilor economice, în cazul agravării situaţiei în estul Ucrainei.
"Sancţiunile ar putea fi anulate doar atunci când Rusia îşi va onora angajamentele", au dat asigurări liderii G7 în comunicatul final.
"Cu toate acestea, suntem de asemenea pregătiţi să adoptăm alte măsuri restrictive pentru a creşte costul Rusiei dacă acţiunile sale le va face necesare", au adăugat cei şapte lideri.
"Suntem pregătiţi să facem acest lucru, chiar dacă nu ne dorim", a precizat cancelarul german Angela Merkel.
În contextul escaladării situaţiei în estul Ucrainei, Europa se pregăteşte deja să prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei. Decizia urmează să fie validată în cursul următorului summit european.
Cu toate acestea, mici divergenţe asupra implicării Rusiei în conflictul din estul Ucrainei persistă între liderii din cadrul G7.
În timp ce preşedintele american Barack Obama adoptă o linie mai dură faţă de Rusia, omologul său francez Francois Hollande vrea dovezi clare privind implicarea Moscovei în ultimele evenimente din estul Ucrainei, afectat de confruntări armate între separatiştii proruşi şi trupele ucrainene.
Folosind un limbaj specific Războiului Rece, preşedintele american a avertizat că omologul său rus, Vladimir Putin, încearcă să recreeze "gloria Imperiului Sovietic" cu riscul de a ruina economia ţării sale. Potrivit lui Obama, forţele ruse "operează" în estul Ucrainei şi SUA sunt pregătite pentru un "pas suplimentar".
În schimb, Hollande vrea ca implicarea rusă să fie dovedită pentru a justifica înăsprirea poziţiei occidentale faţă de Moscova.
Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a declarat luni, la o reuniune a Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO, că în zonele "ocupate" din regiunea ucraineană Donbas (est) se află 42.500 de "terorişti şi militari ruşi".
Insurgenţii şi-au dublat atacurile asupra poziţiilor aflate sub controlul trupelor ucrainene la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie, în comparaţie cu situaţia in aprilie, a mai declarat ministrul ucrainean.
Confruntările separatiste s-au intensificat de câteva zile în estul Ucrainei, în cadrul conflictului care durează de peste un an şi care s-a soldat până acum cu cel puţin 6.400 de morţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2015, 14:37)
Asta-i AGA ordinara si extrordinara a ENRON-ului Mondial, prezidata de CEO-ul "campaniei" ... USA!