Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2% în Uniunea Europeană şi cu 2,3% în zona euro, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar ţara noastră se află printre statele membre UE cu o creştere semnificativă, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), de la care transmitem cele ce urmează.
În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1,4%, cele de combustibili auto cu 1,2%, iar cele de produse non-alimentare cu 2,5%.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în februarie, comparativ cu perioada similară din 2024, s-a înregistrat în Luxemburg (10,3%), Cipru (8,5%), Estonia (5,2%), Portugalia (5%), Slovenia (4,2%), Spania (3,8%), Ungaria (3,3%), Danemarca (3,2%), Lituania (2,9%) şi România (2,7%). Cele mai semnificative scăderi au fost în Polonia (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,4%) şi Ţările de Jos (minus 1,2%).
În februarie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană şi cu 0,3% în zona euro, după ce în ianuarie s-a înregistrat un avans de 0,1% în UE şi un nivel stabil în zona euro.
În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,2%, cele de combustibili auto cu 1,4%, iar cele de produse non-alimentare cu 0,2%.
În februarie, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele s-a înregistrat în Cipru (4,7%), Estonia (2,2%) şi Lituania (1,7%), iar cel mai sever declin în Bulgaria (minus 1,7%), Ţările de Jos (minus 1,4%) şi Polonia (minus 1,2%). România a înregistrat un declin de 0,9% în februarie, după o creştere de 0,9% în ianuarie, potrivit sursei citate.
Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România în februarie 2025 vs februarie 2024, afacerile rezultate din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, s-au majorat cu 1,1%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+4,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,3%). În acelaşi timp, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 4%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,3%, în februarie, anul curent, faţă de luna similară din 2024, ca urmare a vânzărilor de produse nealimentare (+5,9%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). La polul opus s-au aflat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu scăderi de 0,4%.
Datele INS evidenţiază, totodată, că, de la o lună la alta (februarie vs ianuarie 2025), cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută (-2,1%), cât şi ca serie ajustată (-1%), în principal din cauza rezultatelor negative înregistrate în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun.
Opinia Cititorului